Ердоган сподівається, що домовленості про «зернові коридори» викладуть на папері вже цього тижня

Ердоган сподівається, що домовленості про «зернові коридори» викладуть на папері вже цього тижня

Укрінформ
Туреччина виконує роль посередника як сторона, що приймає переговори про відкриття “зернових коридорів” для вивозу продовольства з портів України, та прагне, аби вже нинішнього тижня домовленості були викладені у письмовій формі.

Про це заявив президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган під час спілкування з журналістами після візиту в Тегеран, повідомляє Укрінформ із посиланням на NTV

“Наша роль зараз полягає в тому, що ми приймаюча сторона. І як приймаюча сторона маємо посередницьку роль… У підсумку (після попередніх зустрічей та переговорів - ред.) на технічній зустрічі, що відбулася минулого тижня в Стамбулі, було досягнуто згоди щодо основних напрямків процесу в рамках плану ООН. Цього тижня ми хочемо викласти домовленість у письмовій формі. Сподіваємось, найближчими днями план почнуть втілювати в життя”, - сказав Ердоган.

Президент Туреччини запевнив, що й надалі докладатиме посередницьких зусиль у цьому процесі.

Читайте також: Кулеба про домовленості щодо розблокування портів: Ми на дуже просунутій стадії

“Наша країна, якій довіряють усі зацікавлені сторони, здійснюватиме необхідну координацію для реалізації процесу з міжінституційним підходом. Ми продовжуємо наші інтенсивні зусилля, щоб припинити цей крихкий процес, який має вирішальне значення для глобальної продовольчої безпеки”, - сказав Ердоган.

Він також нагадав про намір створити у Стамбулі координаційний центр.

“Процес (вивозу зерна - ред.) здійснюватиметься з координаційного центру, який буде створено в Стамбулі. Крім нашої країни, тут будуть присутні представники Росії, України та ООН”, - сказав Ердоган.

Читайте також: Глава МЗС Латвії - про експорт зерна: Треба враховувати інтереси і безпеку України

Як повідомляв Укрінформ, Адміністрація Сполучених Штатів підтримує пряму участь турецького керівництва в переговорах щодо розблокування доступу до українських портів у Чорному морі для експорту зерна, але водночас не має ілюзій щодо справжньої мотивації кремля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-