Експорт зерна: Україна та Угорщина хочуть збільшити кількість пунктів пропуску на кордоні

Експорт зерна: Україна та Угорщина хочуть збільшити кількість пунктів пропуску на кордоні

Фото
Укрінформ
Україна спільно з Угорщиною звертатимуться до Європейського Союзу стосовно збільшення пропускної спроможності сухопутних коридорів на українсько-угорському кордоні.

Про це під час брифінгу повідомив міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Міністерства аграрної політики та продовольства України.

«Колишні транзитні коридори вели через Чорне море. Сухопутні коридори мають дуже малу пропускну спроможність. Ми спільно звертатимемось до ЄС, щоб ми могли розвивати пропускну спроможність як з української, так і з угорської сторони. Ми стурбовані, яким буде продовольче забезпечення світу внаслідок війни... Ми зацікавлені, щоб рух товарів пришвидшився. Це не тільки угорський, український чи європейський інтерес. Це глобальний інтерес», – зазначив Надь.

Своєю чергою міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський повідомив, що на сьогодні Україні потрібно експортувати 18 млн тонн минулорічного врожаю. Крім того, нині триває збір пшениці і невдовзі фермери збиратимуть ріпак.

Читайте також: Єрмак розповів про результати зустрічі щодо експорту українського зерна

"Для нас дуже важливо збільшити логістичні шляхи через Угорщину в Європу, розвивати інфраструктуру, яка пов’язана з вивезенням українського зерна, також задовольнити інтереси українського та угорського бізнесу щодо спільних проєктів. Ми співпрацювали з країнами, які мають транзит до моря, як-от Польща та Румунія. Словаччина та Угорщина – це логістичні коридори на європейський ринок. Ці шляхи не були розвинуті, бо ми торгували через море", - сказав він.

Сольський наголосив, що Україні необхідно розширювати нові експортні напрямки в ЄС. Зокрема, потрібно визначити ділянки на кордоні та забезпечити автотранспортні можливості.

"Угорщина посідає конструктивну позицію, поставки вже тривають. У нас кількість пунктів пропуску на кордоні з Угорщиною менша, ніж із Румунією чи Польщею, тому ми плануємо збільшити її і вже працюємо над цим", – зауважив міністр.

Читайте також: Зеленський - про розблокування експорту зерна: Успіх цієї історії потрібен усьому світу

Як повідомляв Укрінформ, у Стамбулі 13 липня відбулася зустріч військових делегацій міністерств оборони Туреччини, України та росії, а також делегації ООН з питання вивезення з України зерна Чорним морем.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив про «великий крок вперед» у переговорах щодо експорту українського зерна.

Фото: Мінагрополітики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-