З початку війни Україні вдалося експортувати лише 5,2 мільйона тонн зерна

З початку війни Україні вдалося експортувати лише 5,2 мільйона тонн зерна

Укрінформ
За чотири місяці від початку повномасштабної війни Україні вдалось експортувати лише 5,2 млн тонн сільськогосподарської продукції, тоді як до 24 лютого країна експортувала 4-5 млн тонн зерна щомісяця через вітчизняні морські порти.

Такі дані наводить Комітет з питань аграрної та земельної політики ВРУ, передає Укрінформ.

"Неможливість експорту з України врожаїв минулого та цього року, зменшення площ під озимими та ярими зерновими культурами і далі спричинятиме зростання світових цін на продукти харчування, а наслідки продовольчої кризи внаслідок дій агресора світ буде відчувати ще роками", - зазначається в повідомленні.

У Комітеті нагадують, що Україна вже багато років бере участь у забезпеченні продовольчої безпеки світу, експортуючи більшу частину врожаю зернових до країн Європи, Азії та Африки.

Депутати констатують, що сьогодні немає можливості знайти альтернативу довоєнним обсягам постачання на світовий ринок продуктів з України та швидко замінити вітчизняне продовольство сільськогосподарською продукцією інших виробників. Це неможливо буде зробити навіть у перспективі найближчих 3-5 років, стверджують у Раді.

Читайте також: Відкриття зернових коридорів: Ердоган вважає, що досягти згоди вдасться за 7-10 днів

"Є країни, які дуже сильно залежать від нашого зерна, - це Єгипет, Ємен, Ліван. Споживачі в країнах, де продовольча криза вже стала помітною, відчувають її подвійний негативний ефект. По-перше, продукція подорожчала, бо світові ціни побили рекорд насамперед через військову агресію росії, а, по-друге, продуктів стало менше, адже в Україні і досі залишаються заблокованими мільйони тонн зерна минулорічного врожаю", - підкреслюють у Комітеті.

Читайте також: Казахстан може розірвати контракт із компанією рф через вивезення краденого зерна із України

Як повідомляв Укрінформ, наразі в українських портах заблоковані 22 млн тонн збіжжя.

Міністерство аграрної політики та продовольства активно працює над вирішенням питання розблокування експорту зернових культур. Уже понад 20 компаній планують або розпочали будувати перевалки в зонах, де пролягають нові логістичні маршрути.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-