В Україні зараз заблоковані 22 мільйони тонн зерна - Президент

В Україні зараз заблоковані 22 мільйони тонн зерна - Президент

Укрінформ
Україна веде перемовини з ООН та Туреччиною щодо створення можливостей для експорту  зерна. Наразі в українських портах заблоковані 22 мільйони тонн збіжжя.

Про це Президент Володимир Зеленський розповів під час брифінгу з прем'єр-міністром Швеції Магдаленою Андерссон у Києві, передає кореспондент Укрінформу.

Глава Української держави зауважив, що реалізація експортного процесу буде непростою, але точно можливою. Він наголосив, що Україна зацікавлена в цьому як експортер.

«Ми зацікавлені в тому, щоб наші фермери продовжили працювати й для наступного року, і для наступного врожаю. Для цього потрібно, щоб ми експортували все це – ячмінь, пшеницю, кукурудзу тощо. 22 мільйони тонн зараз заблоковані. Ми очікуємо близько 60 мільйонів тонн восени. Там буде дійсно зовсім складна ситуація», - додав Президент.

Читайте також: У глобальній продовольчій кризі винна виключно росія - прем'єрка Швеції

Зеленський поінформував, що на дипломатичному рівні триває робота над тим, щоб держави не купували у російської федерації зерно, яке вона вкрала в заблокованих українських портах.

Окрім цього, за словами Глави Української держави, тривають переговори з Туреччиною та Організацією Об’єднаних Націй. Він уточнив, що ООН займає не модераторську, а лідерську позицію.

«Дуже важливий момент, щоб хтось гарантував безпеку кораблям тих чи інших держав, окрім росії, якій ми не довіряємо, тим кораблям, які будуть приходити до нас для завантаження продукції. Саме про це йдеться в Туреччині», - розповів Зеленський.

Він зазначив, що Україна не витрачає час, а працює над різними шляхами експорту зерна – як залізничними, так і річковими.

Читайте також: Глава МЗС Австрії - єгиптянам: Це російські ракети знищують українські елеватори

Президент заявив, що експорт збільшується щодня, попри складні умови.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого росія почала повномасштабне вторгнення в Україну. В результаті бойових дій в українських портах виявилися заблокованими понад 20 мільйонів тонн українського зерна, значна частина якого призначалася для Всесвітньої продовольчої програми ООН.

Міністерство аграрної політики та продовольства активно працює над вирішенням питання розблокування експорту зернових культур. Уже понад 20 компаній планують або розпочали будувати перевалки в зонах, де пролягають нові логістичні маршрути.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-