Сіярто пропонує експортувати українське зерно через Угорщину

Сіярто пропонує експортувати українське зерно через Угорщину

Укрінформ
Глава угорського МСЗ Петер Сіярто запропонував експортувати через Угорщину зерно, яке лишається заблокованим в Україні через блокаду росією українських портів.

Як передає Укрінформ з посиланням на АРА, про це Сіярто заявив під час зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС у Люксембурзі в понеділок.

"Через Угорщину можна було б експортувати велику кількість зерна, яке зараз застрягло в Україні. Це запропонував міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто під час зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі в понеділок", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Столтенберг: Найкращий шлях запобігти продовольчій кризі - зупинити війну росії проти України

Зазначається, що міжнародна спільнота тижнями вимагає від росії дозволити експорт українського зерна, яке лишається заблокованими в портах. Наразі частина зерна вивозиться альтернативними маршрутами через країни ЄС, наприклад Румунію. Однак ці маршрути є не настільки ефективними, як попередній основний експортний маршрут через порт Одеса.

Раніше перед початком Ради міністрів ЄС із закордонних справ високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що війна росії проти України та блокада українських портів, що не дозволяють здійснити експорт мільйонів тонн зерна та спричиняють загрозу голоду у світі, є воєнним злочином, за який росії доведеться нести відповідальність.

Читайте також: Німецька залізниця з липня планує долучитися до експорту українського зерна

Він висловив підтримку зусиллям в рамках ООН з деблокування українських портів та морських торговельних шляхів у Чорному морі та висловив впевненість, що рішення для цієї проблеми буде знайдено вже невдовзі.

Також у понеділок стало відомо, що міністерства закордонних справ, сільського господарства та розвитку ФРН проведуть 24 червня в Берліні міжнародну конференцію, присвячену продовольчій безпеці, в тому числі проблемі вивезення зерна з України. Гостями конференції стануть деякі міністри закордонних справ, зокрема, глава Держдепартаменту США Ентоні Блінкен.

24 лютого поточного року росія розпочала неспровоковане військове вторгнення в Україну, та продовжила війну, що розпочала проти України ще у 2014 році. В результаті бойових дій в українських портах виявилися заблокованими понад 20 мільйонів тонн українського зерна, значна частина якого призначалася для Всесвітньої продовольчої програми ООН.

Читайте також: Продовольча криза: Боррель закликає країни Африки «не вестися» на брехню кремля

Європейський Союз створив так звані «коридори солідарності» для вивезення українського зерна суходолом, з використанням залізничного, автомобільного транспорту та внутрішніх водних шляхів, але ці надзвичайні заходи не можуть у повному обсязі вирішити проблему з українським зерновим експортом. ЄС підтримує зусилля ООН з пошуку шляхів розблокування українських портів та поновлення торговельного судноплавства у Чорному морі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-