Продовольча криза: Боррель закликає країни Африки «не вестися» на брехню кремля

Продовольча криза: Боррель закликає країни Африки «не вестися» на брехню кремля

Укрінформ
В умовах різкого зростання світових цін на продовольство та загрози глобального голоду пріоритетом для уникнення продовольчої кризи є зупинення російської агресії проти України та виведення всіх російських військ з її території.

Як повідомляє Укрінформ, про це сьогодні у блозі на сторінці Європейської служби зовнішніх дій написав високий представник ЄС Жозеп Боррель.

«Для того, щоб уникнути глобальної продовольчої катастрофи, найвищим пріоритетом залишається зупинення війни та виведення російських військ з України. Це є метою масованої підтримки, яку ЄС надає Україні, та обмежувальних заходів, які ми застосовуємо разом із нашими союзниками проти режиму путіна. Разом з цим ми ніколи не спрямовували санкції проти російської сільськогосподарської продукції або добрив. Санкції ЄС не забороняють експорт будь-яких сільськогосподарських товарів з росії або оплату таких товарів», - зауважив високий представник ЄС.

Читайте також: Столтенберг: Найкращий шлях запобігти продовольчій кризі - зупинити війну росії проти України

При цьому він визнав, що зараз триває «війна наративів» навколо продовольчої кризи. Саме тому ЄС чітко представляє свою позицію та ініціативи з подолання загрози голоду у контактах з африканськими країнами та в рамках ООН.

«Я закликав своїх африканських співрозмовників робити різницю між конкретною проблемою та дезінформацією кремля. Коли російська пропагандистська машина звинувачує нас у тому, що це ми несемо відповідальність за продовольчу кризу, - це є нічим іншим, ніж цинічною брехнею. Цинізм такої російської позиції став особливо очевидним, коли росія розбомбила друге найбільше сховище зерна в Миколаєві, усього через кілька днів після того, як президент Салл (президент Сенегалу та голова Африканського союзу – ред.) говорив з президентом путіним в Сочі», - сказав Боррель.

Читайте також: рф завдає навмисних ударів по зерносховищах в Україні та провокує голод у світі – Боррель

«Всі, хто хочуть обмежити масштаби глобальної продовольчої кризи, мають, перш за все, допомогти нам збільшити тиск на росію, щоб вона зупинила свою агресивну війну», - додав він.

Боррель нагадав, що ЄС відкрив так звані «коридори солідарності» на кордонах з Україною, щоб допомогти вивезти українське зерно через суходіл залізничним та автомобільним транспортом, а також з використанням внутрішніх водних шляхів. Але це не може вирішити проблему в повному обсязі. Саме тому ЄС підтримує зусилля ООН з пошуку рішення для поновлення поставок українського зерна через торговельні шляхи у Чорному морі, визнав він.

«Навіть до того, як путін розв’язав війну проти України, ми програвали глобальну битву проти голоду. Зараз ця невиправдана та неспровокована війна ставить перед небезпекою голоду сотні мільйонів людей. За даними Групи ООН з реагування на глобальні кризи, близько 1,2 мільярда людей, один з шести серед світового населення, - нині живуть в країнах, що охоплені «ідеальним штормом», та страждають від цілої комбінації факторів, включаючи зростання цін на продовольство, на енергетику та погіршення фінансового становища», - зауважив високий представник ЄС.

Читайте також: У МЗС порадили голові Африканського Союзу переконати росію зупинити війну

За його словами, протягом десятиліть Україна залишалася однією з найбільш важливих глобальних житниць планети. Сьогодні війська путіна обстрілюють, мінують та окуповують родючі українські землі, знищують фермерське обладнання, складські приміщення, ринки, дороги й мости, блокують українські порти, не дозволяючи експортувати на світовий ринок мільйони тонн українського зерна, констатував Боррель. росія перетворила Чорне море на зону бойових дій, що блокує поставки зерна та добрив з України.

Крім того, підкреслив Боррель, бойові дії в Чорному морі перешкоджають і російським морським поставкам. При цьому росія застосовує систему квот та зборів на власний експорт зерна. Все це є результатом свідомого політичного рішення кремля перетворити цей продовольчий експорт на зброю та використовувати його як інструмент для шантажу проти будь-якої країни, що не погоджуються з російською військовою агресією проти України.

За словами високого представника ЄС, така ситуація вимагає негайних дій. Євросоюз вже виділив близько 1 мільярда євро для країн регіону Сахель та озера Чад, а також 600 мільйонів євро надзвичайної допомоги для країн Африканського Рогу. Ще 225 мільйонів євро ЄС спрямував країнам Північної Африки, регіону, який найбільше залежить від поставок продовольства з України та росії. Ще 1,5 мільярда євро призначені для забезпечення належної продовольчої системи у країнах Східного та Південного сусідства ЄС, на Західних Балканах та в Туреччині на період до 2024 року.

Читайте також: Україна готова вивозити зерно коридором з кораблів цивілізованих країн – Зеленський

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала неспровоковану війну проти України, проводить масовані обстріли та бомбардування українських міст та селищ, чинить терор проти мирного населення на тимчасово захоплених територіях. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України.

В результаті бойових дій та блокади українських морських портів в Україні виявилися заблокованими більше 20 млн тонн зерна, що були призначені для експорту в рамках Всесвітньої продовольчої програми ООН, що поставило цілий ряд вразливих країн, особливо у Африці, перед загрозою голоду.

Фото: Laura Celmiņa, Ārlietu ministrija

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-