Столтенберг: Найкращий шлях запобігти продовольчій кризі - зупинити війну росії проти України

Столтенберг: Найкращий шлях запобігти продовольчій кризі - зупинити війну росії проти України

Укрінформ
Головним джерелом продовольчої кризи та глобального зростання цін на продовольство є агресія росії проти України, тому найкращий спосіб вирішення проблеми буде знайдений, якщо росія зупинить війну проти України та розблокує морські транспортні шляхи.

Про це у Брюсселі під час пресконференції перед зустріччю міністрів оборони країн-членів Альянсу сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Тема експорту зерна з України є дуже критичною. Ми бачили сплеск цін на продовольство, і це лише свідчення глобальних наслідків війни. Це не спричинено санкціями з боку НАТО або Заходу проти росії, це прямий наслідок російської війни проти України. Ми зараз бачимо, що росія намагається поширювати наратив, що здорожчання зерна спричинене нашими санкціями. Це некоректно. Це викликане війною, і найкращий шлях зменшити обсяги кризи та вивезти зерно з України - щоб росія зупинила збройну агресію проти України», - наголосив Столтенберг.

Він зауважив: оскільки війна продовжується, союзники по НАТО, зокрема, з числа членів Європейського Союзу, намагаються допомагати Україні іншими шляхами через суходіл, але це дозволяє транспортування зерна у значно менших обсягах.

Читайте також: США працюють над системою доставки зерна з України залізницею – Байден

«Нещодавно, коли я говорив з президентом (Туреччини) Ердоганом, одним із питань, про які він мене поінформував, були зусилля Туреччини з розробки якоїсь угоди, що могла б дозволити транспортування зерна суднами через Чорне море. Я щиро сподіваюся, що ці зусилля матимуть результат, але поки зарано говорити, наскільки вони можуть бути успішними», - зауважив Столтенберг.

Читайте також: В ЄС розглядають можливість надання Україні тимчасових зернових сховищ

Як повідомлялося, внаслідок збройної агресії росії проти України в українських портах та на елеваторах були заблоковані більше 20 мільйонів тонн зерна, що призвело до зростання цін на продовольство та до загрози голоду, особливо в країнах Африки. росія намагається використати таку глобальну продовольчу кризу як засіб тиску на Захід та зброю у війні проти західних цінностей. Вона свідомо краде українське зерно із тимчасово захоплених територій, навмисно знищує українські сховища із вже зібраним врожаєм та продуктами харчування.

Країни ЄС, в тому числі – члени НАТО, сприяють вивезенню українського зерна суходолом, з використанням залізничного, річкового та автомобільного транспорту, але це дозволяє лише частково вирішити існуючі логістичні проблеми із транспортуванням зерна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-