У МЗС порадили голові Африканського Союзу переконати росію зупинити війну

У МЗС порадили голові Африканського Союзу переконати росію зупинити війну

Укрінформ
Міністерство закордонних справ закликало голову Африканського Союзу для врегулювання продовольчої кризи апелювати до росії як до першоджерела проблеми і поважати законну занепокоєність України щодо власної безпеки.

Про це йдеться у відповіді речника МЗС Олега Ніколенка у Фейсбуці на заклик голови Африканського Союзу до України розмінувати порти Одеси задля полегшення експорту зерна, передає Укрінформ.

«Ми закликаємо президента Макі Салла й Африканський Союз використати свої важелі впливу на росію, щоб переконати її припинити безглузді бойові дії. Закінчення війни дасть змогу розблокувати 22 мільйони тонн зерна, що застрягло в морських портах, і запобігти продовольчій кризі в Африці та за її межами», - зазначив Ніколенко.

Він наголосив, що Україна завжди була надійним постачальником сільськогосподарської продукції на африканські ринки і твердо налаштована поновити експорт зерна, щоб допомогти Африці забезпечити продовольчу безпеку.

Читайте також: Без українського збіжжя в Африці розпочнеться голод, протести і нова міграційна кризаДуда

Водночас речник МЗС зауважив, що має бути абсолютно зрозумілим один важливий момент: Африка стикається зі стрибком цін на продукти харчування та потенційним голодом, оскільки росія вторглася в Україну. Армія рф руйнує важливу сільськогосподарську інфраструктуру, блокує українські морські порти та зернові термінали та завдає ракетних ударів по південних сільськогосподарських регіонах України. росія також краде зерно з захоплених українських територій, наголосив речник МЗС.

«У цьому контексті прикро чути, що Україна мусить щось робити, не засуджуючи росію і не закликаючи її припинити свою нищівну війну. Ми засвоїли урок, що словам президента Путіна не можна довіряти», - зауважив Ніколенко.

Читайте також: Зеленський хоче розширити географію своїх виступів на парламенти країн Африки та Азії

Він нагадав, що очільник кремля і його чиновники багато разів публічно заявляли до 24 лютого, що росія не вторгнеться в Україну, але це відбулося. Військове керівництво рф обіцяло, що їхня армія не нападатиме на цивільну інфраструктуру та мирне населення. Проте зараз російські військові руйнують українські міста і села, перетворюючи їх на випалену землю. Кількість загиблих мирних жителів уже сягнула тисяч. Зараз 20% території України незаконно захоплені росією, констатував речник МЗС.

«З огляду на це необхідно поважати законну стурбованість щодо безпеки України. Україна запропонувала план із трьох пунктів, який дасть змогу розблокувати морські порти, щоб поновити експорт зерна: росія має вивести свої військово-морські сили в Чорному й Азовському морях, Україні має бути надано озброєння для захисту південного узбережжя на випадок, якщо росія вирішить скористатися перевагами розмінування, а також необхідно запустити міжнародну місію військово-морську місію для патрулювання експортних шляхів», - резюмував Ніколенко.

Читайте також: Глава МЗС Гани висловила повну підтримку Україні

Як повідомлялося, росія заблокувала всі порти й торговельні шляхи, через які здійснювався світовий експорт українського зерна. Близько 20 млн тонн збіжжя залишається заблокованим в Україні.

Президент Сенегалу Макі Салл, який також виконує обов’язки голови Африканського Союзу, 2 червня відвідав Москву.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-