Зброя для розблокування портів: проти виступають країни, які хочуть компромісу з рф - посол Польщі

Зброя для розблокування портів: проти виступають країни, які хочуть компромісу з рф - посол Польщі

Укрінформ
У Польщі вважають логічним запропонований українською стороною варіант забезпечення експорту продовольства за допомогою військових конвоїв і надання Україні протиракетної зброї, однак деякі країни віддають перевагу компромісу з рф.

Про це заявив посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький в інтерв’ю Укрінформу.

«Він (запропонований Україною варіант – ред.) логічний. Але, на жаль, деякі потужні держави розраховують на те, що вони вважають компромісом, – якнайшвидше закінчити війну. Вони не надають цю зброю, вважаючи, що у такий спосіб змусять Київ піти на компроміс», - сказав дипломат.

За його словами, насправді такий компроміс був би «капітуляцією, у десять разів гірше від «Мінська», оскільки майже половина країни залишилася б під контролем росії.

«Така ситуація була б катастрофічною для суверенітету України, її свободи обирати свій міжнародний і внутрішній напрям», - переконаний Ціхоцький.

Він зазначив, що Польща та інші країни-сусіди намагаються збільшити пропускну спроможність для експорту українського зерна.

«Але треба розуміти, що його понад 20 млн тонн, і без прогресу в перемовинах щодо деблокування портів це може не вдатися», - зауважив дипломат.

Читайте також: Через блокування росією українських портів у десятках країн бракуватиме продуктів – Зеленський

Як повідомлялося, через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапило 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії та 3 млн тонн соняшникової макухи. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче матиме наслідком світову продовольчу кризу і зростання інфляції.

Президент росії володимир путін заявив, що РФ готова експортувати зерно та добрива за умови зняття «політично мотивованих обмежень з боку Заходу», тобто санкцій.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив 31 травня, що Україна працює над міжнародною операцією під егідою ООН з флотами партнерів для створення безпечних торгових шляхів українського експорту продовольства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-