Через блокування росією українських портів у десятках країн бракуватиме продуктів – Зеленський

Через блокування росією українських портів у десятках країн бракуватиме продуктів – Зеленський

Укрінформ
Блокування російською федераціє українських морських портів може спричинити фізичну нестачу продуктів харчування у десятках країн світу та голод мільйонів людей.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час виступу на TIME100 Gala, передає Укрінформ.

«Саме російський флот, а не британський чи будь-який інший, заблокував чорноморські порти України так, що світ опинився на порозі страшної продовольчої кризи. І це не просто цінова криза. Ми не можемо експортувати нашу пшеницю, кукурудзу, рослинну олію та інші товари, які виконували стабілізуючу роль на глобальному ринку. А це означає, що може виникнути, на жаль, фізична нестача продуктів у десятках і десятках країн світу», - сказав Зеленський.

Глава держави підкреслив, що якщо російська блокада Чорного моря продовжиться, може початися голод для мільйонів людей.

Читайте також: росія випустила по Україні вже понад 2,6 тисячі ракет – Зеленський

Президент розповів, що постійно розмовляє зі світовими лідерами, у тому числі з Прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном про те, як зняти російську блокаду українських портів та відновити свободу мореплавства – за його словами, одну з основних свобод людства.

«Але поки ми шукаємо, як захистити свободу, інша людина її руйнує. Інша людина продовжує шантажувати світ голодом. Інша в усіх сенсах цього слова, зокрема і в тому, як ця людина бореться за вплив. І в мене є запитання: чому ця іншість досі залишається прийнятною для окремих лідерів і країн?», - додав Президент.

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала неспровоковану повномасштабну війну проти України. У результаті агресії та запровадженої росією морської блокади в портах України заблоковано понад 20 млн тонн зерна, що були призначені на експорт. Це спричинило загрози глобального голоду, оскільки майже половина всього обсягу поставок в рамках Всесвітньої програми продовольства ООН припадає саме на українське зерно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-