Єврокомісія пояснила, як працюватиме для країн ЄС ембарго на російську нафту

Єврокомісія пояснила, як працюватиме для країн ЄС ембарго на російську нафту

Укрінформ
Країни ЄС, які не мають доступу до альтернативних шляхів постачання енергоресурсів і отримали тимчасові винятки з ембарго на постачання російської нафти до ЄС, не зможуть перепродавати її іншим країнам ЄС або третім країнам.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у роз’ясненні Європейської комісії щодо імплементації шостого пакета санкцій, який Рада ЄС ухвалила сьогодні, 3 червня, проти росії у зв’язку із брудною та неспровокованою агресією кремля проти України.

«Країни-члени ЄС, які мають особливу залежність від російської трубопровідної нафти, можуть скористатися тимчасовими виключеннями та продовжувати отримувати сиру нафту через трубопроводи, до того, як Європейська комісія не прийме інше рішення. Разом з цим, країни-члени, які скористаються такими виключеннями, не зможуть перепродавати таку сиру нафту або бензинові продукти до інших країн-членів або для третіх країн», - йдеться в повідомленні на сайті Єврокомісії.

Читайте також: Шмигаль закликав ЄС не припиняти санкційний тиск та надалі знесилювати росію

Єврокомісія нагадує, що у 2021 році ЄС імпортував з росії сирої нафти на 48 млрд євро і ще на 23 млрд євро – бензинових продуктів нафтової переробки. Запроваджені 3 червня санкції проти росії, зокрема, ембарго на імпорт до ЄС російської нафти, забороняє 90% таких поставок з росії. Це ембарго набуває чинності негайно. Водночас для того, щоб не дестабілізувати світовий ринок, відмова від російської сирої нафти, що доставляється морським транспортом, буде здійснена протягом 6 місяців, а від нафтопродуктів – протягом 8 місяців.

Через специфічне географічне розташування спеціальні винятки з ембарго до кінця 2024 року передбачені також для Болгарії, яка буде здатною продовжувати у цей час отримувати російську нафту на нафтопродукти морським шляхом, та для Хорватії, яка отримала право на постачання російського газойлю до кінця 2023 року для використання на власних нафтопереробних підприємствах.

Читайте також: ЄС ухвалив шостий пакет санкцій проти росії та білорусі

«Після перехідного періоду у 6 місяців операторам ЄС буде заборонено страхувати та фінансувати транспортування нафти до третіх країн, зокрема, морським шляхом. Це значно ускладнить для росії можливість продовження експорту сирої нафти та нафтопродуктів до решти світу, оскільки оператори ЄС є важливими постачальниками таких послуг», - йдеться у повідомленні Єврокомісії.

Крім того, як зазначає Єврокомісія, країни-члени погодили послідовний курс на остаточне позбавлення залежності від російських енергоносіїв, включаючи вугілля, нафту і газ, та розглядають такий крок як невідкладне завдання. Для внесення відповідних змін в енергетичний баланс ЄС та окремих європейських країн, 18 травня 2022 року Європейська комісія ухвалила план енергетичної трансформації REPowerEU Plan, яка дозволить позбавитися залежності від російського енергетичного імпорту та передбачає масивні інвестиції у розвиток поновлювальної енергетики, що є необхідним для досягнення кліматичних цілей у боротьбі з глобальним потеплінням.

Читайте також: Штати ввели експортні обмеження проти понад 70 компаній з рф і білорусі

Як повідомлялося, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав «небезпечним прецедентом» виключення в рамках шостого пакета санкцій ЄС для країн, що отримують російську нафту нафтопроводом «Дружба». Такі виключення країни ЄС погодили під тиском Угорщини, разом з якою російську нафту продовжать отримувати Чеська Республіка та Словаччина.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-