ЄС ухвалив шостий пакет санкцій проти росії та білорусі

ЄС ухвалив шостий пакет санкцій проти росії та білорусі

Оновлено
Укрінформ
Європейський Союз ухвалив шостий пакет санкцій проти рф та білорусі у зв’язку із неспровокованою агресією росії проти України.

Як повідомляє Укрінформ, офіційна інформація про ухвалення шостого пакету санкцій ЄС оприлюднена сьогодні на сайті Європейської ради.

«З огляду на продовження росією агресивної війни проти України, а також на підтримку (цієї війни) з боку білорусі, а також з урахуванням повідомлень про звірства, що скоєні російськими збройними силами в Україні, Рада ЄС вирішила сьогодні застосувати шостий пакет економічних та особистих санкцій, що спрямовані як проти росії, так і проти білорусі», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, шостий пакет санкцій включає серію заходів, спрямованих на ефективне обмеження спроможності росії продовжувати агресію.

Зокрема, ЄС вирішив заборонити закупівлю, імпорт або транзит сирої нафти та певних нафтопродуктів з росії. Виключення використання російської нафти займе від 6 місяців для сирої нафти та до 8 місяців для інших продуктів нафтопереробки.

Тимчасові винятки передбачені для імпорту сирої нафти трубопроводами у ті країни-члени ЄС, які з огляду на географічне розташування мають особливу залежність від постачання з росії та не мають надійних альтернативних варіантів поставок.

Читайте також: Міністр економіки ФРН: Санкції суттєво тиснуть на військову машину рф

Болгарія і Хорватія будуть також користуватися тимчасовими винятками стосовно морських поставок сирої нафти та вакуумного газойлю, відповідно.

Крім того, ЄС поширив заборону на використання спеціалізованої послуги із спеціальних фінансових комунікацій (SWIFT) ще на три російські кредитні інституції: найбільший у рф Сбербанк, Кредитний банк москви та російський сільськогосподарський банк, а також на білоруський банк розвитку та реконструкції.

ЄС також призупинив мовлення ще трьох російських медіа, що перебувають у державній власності: "росія РТР/РТР Планета", "росія 24/Russia 24" та Міжнародного ТВ-центру. Як зазначається, ці структури використовувалися урядом росії як інструмент для маніпулювання інформацією та для просування дезінформації про вторгнення в Україну, включаючи пропаганду, з метою дестабілізації ситуації в сусідніх з рф країнах, а також у країнах ЄС. Відповідно до положень Хартії з фундаментальних прав, ці заходи не забороняють цим медіа та їхнім працівникам здійснювати в ЄС інші дії, окрім телемовлення, як-от досліджень або опитувань.

Читайте також: У сьомому пакеті санкцій ЄС не буде газового ембарго - Кулеба

Водночас ЄС розширив перелік осіб та установ, на яких поширюються експортні обмеження щодо товарів та технологій подвійного призначення. Доповнення до переліку включають як російські, так і білоруські установи. Крім того, ЄС розширить перелік товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному посиленню сектору безпеки й оборони росії. Це включатиме 80 хімічних речовин, що можуть бути використані для виробництва хімічної зброї.

Також ЄС забороняє надання послуг у бухгалтерській справі, у громадських зв’язках та консалтингу, «хмарних» послуг для росії.

Рада ЄС також вирішила запровадити санкції проти додаткових осіб та установ: тих, хто несуть відповідальність за звірства, скоєні російськими військами в Бучі та Маріуполі, осіб, що підтримують війну, провідних представників бізнесу та членів родин олігархів і кремлівських чиновників, включених до санкційного переліку, компанії, що належать організаціям у сферах оборони та фінансів.

Як наголошується, ЄС рішуче засуджує агресивну війну росії проти України, закликає росію негайно припинити атаки проти мирного населення та цивільної інфраструктури, негайно та без додаткових умов вивести всі війська та озброєння з усієї території України у її міжнародно визнаних кордонах.

Читайте також: Новий пакет санкцій ЄС проти росії має запрацювати невідкладно – Зеленський

«Звірства, скоєні російськими військами, спричинені ними страждання та руйнування невимовні. ЄС закликає росію надати негайний гуманітарний доступ та безпечний прохід для всіх цивільних осіб. Він також закликає росію негайно забезпечити безпечне повернення для українців, примусово вивезених у росію», - йдеться у заяві.

Євросоюз окремо наголосив на непохитних зобов’язаннях та готовності допомогти Україні у реалізації її невід’ємного права на самооборону проти російської агресії та у розбудові мирного, демократичного та заможного майбутнього.

Відповідний правовий документ невдовзі буде оприлюднений в Офіційному журналі ЄС.

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року росія розпочала пряме вторгнення проти України, продовживши військову агресію, що розпочалася 2014 року. Війська рф проводять масовані бомбардування та обстріли українських міст і сіл, розв’язали масовий терор проти цивільного населення на тимчасово захоплених територіях.

Країни ЄС погодили вже шість пакетів послідовних економічних та індивідуальних санкцій проти росії та близьких до кремлівського режиму осіб, які обмежують здатність росії до продовження війни проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-