Лідери ЄС підтвердили намір позбутися залежності від російських енергоносіїв

Лідери ЄС підтвердили намір позбутися залежності від російських енергоносіїв

Укрінформ
Лідери країн ЄС підтвердили намір позбутися залежності від російських енергоносіїв та стримувати ціни на енергію, зокрема, за рахунок колективної закупівлі енергоресурсів на світовому ринку.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у висновках спеціального саміту ЄС, що оприлюднені на сайті Європейської ради.

«Відповідно до Версальської декларації та висновків від 21-22 жовтня 2021 року та 24-25 березня 2022 року... Європейська рада зафіксувала прогрес, досягнутий у поетапному позбавлені Європейського Союзу залежності від імпорту російських газу, нафти та вугілля так швидко, як це можливо», - йдеться у документі.

Читайте також: ЄС засудив росію за провокування глобальної продовольчої кризи

Як зазначається, досягненню цієї мети має сприяти імплементація плану реформування усього європейського енергетичного сектору під назвою REPowerEU, яка дозволить диверсифікувати шляхи постачання енергоресурсів на європейський ринок, підвищити його енергоефективність та збільшити частку поновлювальних джерел в енергетичному балансі Європейського Союзу.

Читайте також: ЄС має якнайшвидше знизити свою залежність від російських енергоносіїв - Рютте

Однією з новацій нової енергетичної стратегії ЄС є концепція так званої Платформи ЄС із закупівлі енергії, яка призначена для використання, на добровільній основі, купівельної спроможності Євросоюзу для найбільш раціональної скоординованої закупівлі та зберігання енергоресурсів. Ця концепція має використовуватися вже під час підготовки до опалювального сезону наступної зими. Платформа є відкритою до приєднання країн Західних Балкан та трьох асоційованих членів Східного партнерства - України, Молдови й Грузії.

«Європейська рада закликала Раду ЄС швидко вивчити пропозиції Європейської комісії із виконання завдань плану REPowerEU. В дусі європейської солідарності та готовності до ймовірних переривань у постачанні, має бути підвищена стійкість газового ринку ЄС, зокрема, шляхом швидкого погодження двосторонніх угод солідарності та скоординованого плану з надзвичайних дій ЄС, який має дозволити пом’якшити наслідки значних переривань у постачанні», - йдеться у документі.

Читайте також: Європа відмовляється від російських енергоносіїв зі швидкістю світла – міністр ФРН

Європейські лідери окремо наголосили на необхідності прискорити заповнення газових сховищ напередодні наступного зимового періоду.

Як повідомлялося, 31 травня в Брюсселі завершилася дводенна спеціальна зустріч Європейської ради, яку було присвячено розгляду ситуації навколо неспровокованої агресії росії проти України. Зокрема, йшлося про наслідки цієї війни для європейської та світової безпеки, її вплив на економіку та енергетику на Єдиному ринку ЄС та про пов’язані із війною загрози для глобальної продовольчої безпеки.

Читайте також: США працюють над тим, щоб завдати болючого удару по економіці росії – міністр транспорту

Лідери країн-членів підтвердили послідовну та тверду підтримку Україні у її боротьбі з російським вторгненням та готовність надалі надавати Україні політичну, фінансову, матеріальну, гуманітарну та військову допомогу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-