Європа відмовляється від російських енергоносіїв зі швидкістю світла – міністр ФРН

Європа відмовляється від російських енергоносіїв зі швидкістю світла – міністр ФРН

Укрінформ
Німеччина та ЄС загалом позбавляються залежності від російських енергоносіїв з неймовірною швидкістю.

Про це заявив міністр економіки та енергетики ФРН Роберт Габек під час «енергетичної» панелі на Давоському економічному форумі, передає кореспондент Укрінформу.

«Європа намагається диверсифікувати імпорт викопних енергоносіїв... У Європі, принаймні в Німеччині, їх витіснення відбувається з неймовірною швидкістю, зі швидкістю світла», - заявив Габек, який є також віцеканцлером ФРН.

Він зазначив, що Німеччина протягом останніх півтора десятиліття посилювала свою залежність від російських газу, нафти та вугілля, що було «стратегічною помилкою». Але ситуація виправляється «за тижні», сказав міністр. ФРН наразі, зокрема, активно будує LNG інфраструктуру, в парламенті на розгляді перебуває кілька законопроєктів, спрямованих на пришвидшення переходу на відновлювальні джерела.

Інші країни шукають інші відповіді. «Думаю, різні рішення можуть бути, адже ситуації в різних країн є різними. Треба бути дуже обережними та не запроваджувати одні й ті ж правила для всіх», - зауважив «Зелений» політик. Він вважає, що Угорщина також «намагається знайти рішення». У контексті блокування деякими країнами, зокрема, Угорщиною, нафтового ембарго, глава Мінекономіки назвав це «найгіршим, що є в Європі» та висловив сподівання, що всі країни ЄС працюватимуть над пошуком рішення проблеми, а «не просто сидіти, склавши руки, та розраховувати на партнерство з путіним».

Читайте також: Європейська енергетична біржа Nord Pool зупиняє торги російськими енергоносіями

Водночас Габек зазначив, що відмова від російської нафти та скорочення закупівель газу не означає автоматично скорочення того, що путін та його оточення заробляють менше грошей, про що свідчать події останніх місяців і тижнів. Тож, переконаний міністр, треба тримати ринки відкритими, але змінити правила на них. Йдеться про те, що енергоносіїв на глобальному ринку вистачає, але ж ціни на них зростають шаленими темпами, що призводить до руйнівних ефектів. Виходом, на думку Габека та багатьох інших експертів, є відмова платити будь-яку ціну. «Ми маємо домовитися, що ми не будемо цього робити. Це, звісно, не відповідає ринковій системі, яка функціонувала десятками років… але воно не працює зараз», - сказав глава Мінекономіки ФРН.

«Якщо міняються часи, ми маємо змінити правила. Потрібно більше креативності та більше гнучкості, спроможності думати над неможливим та знаходити короткострокові рішення, щоб не віддавати всі гроші путіну та псувати ринки й доводити ситуацію до катастрофи в інших країнах», - підкреслив німецький політик. Він пропонує робити це за допомогою «нової форми лідерства».

Читайте також: Міністр фінансів Марченко закликав Японію та інші країни запровадити повне ембарго на російські нафту

Загалом завдання стоїть ширше: не лише стати незалежними від російських енергоносіїв, але взагалі від викопних енергоносіїв. «Необхідно стати незалежним від росії, але не посилювати кліматичні зміни», – уточнив Габек. «Усе з відновлювальними джерелами енергії може статися швидше та дешевше, ніж ми собі уявляли», - припустив він. Габек зауважив, що відновлювальні види енергії зрештою є одними з найдешевших, та висловив переконання, що за 1-3 роки в Європі та глобально спостерігатиметься значне пришвидшення переходу на «зелену» енергетику, а ринок «підтягнеться» до ситуації.

Габек також звернув увагу на те, що наразі відбуваються взаємопов’язані між собою кризи: інфляційна, енергетична, продовольча та кліматична. Йдеться при цьому про глобальну стабільність, яка може бути підірвана глобальною рецесією. Небезпеку політик вбачає у тенденції, коли кожна країна намагатиметься дбати лише про себе, про забезпечення себе енергією та продуктами харчування. Але це, підкреслив він, лише посилить кризу та матиме руйнівний ефект на ринки, на ціни.

Учасники панелі погодилися з тим, що не можна допустити того, щоб одні кризи вирішувалися за рахунок інших.

Читайте також: Польща розірвала газову угоду з росією

Як повідомлялось, на чотириденній зустрічі в швейцарських Альпах майже 2500 учасників з кіл політики, бізнесу та суспільства обговорюють нагальні міжнародні проблеми. Росія цього року на Давоський форум не запрошена.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-