ЄС позбудеться залежності від російських нафти і газу – фон дер Ляєн

ЄС позбудеться залежності від російських нафти і газу – фон дер Ляєн

Укрінформ
На тлі війни, яку проти України розв’язала російська федерація, Євросоюз докладає системних зусиль, щоб позбутися залежності від російських енергоносіїв, включаючи нафту та газ, і ці зусилля надають потужний імпульс для реалізації Зеленого курсу ЄС та розвитку поновлюваної енергетики.

Про це в Давосі під час виступу на Всесвітньому економічному форумі заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Росія намагається чинити тиск на нас. Наприклад, перериваючи постачання електроенергії та газу в Болгарію, Польщу або (нещодавній випадок) у Фінляндію. Але ця війна, ця поведінка, яку ми бачили, лише зміцнює рішучість Європи позбутися залежності від російського вуглецевого палива. І зробити це швидко», – наголосила президент Європейської комісії.

Читайте також: росія шантажує світ загрозою голоду – фон дер Ляєн

Вона зауважила, що вторгнення росії в Україну перервало шляхи постачання, які вже були до того підірвані пандемією. Це накладає нові навантаження на бізнес та домогосподарства, створює щільний «туман невизначеності» для інвесторів по усьому світу. Дедалі більше компаній та країн, що вже постраждали після двох років пандемії COVID-19 та всіх пов’язаних з нею проблем постачання, зараз вимушені мати справу із підвищенням цін на енергію, що є прямим наслідком війни путіна. Війни, яка, за словами фон дер Ляєн, не має прощення.

«Клімат не може чекати. Але зараз також є очевидними геополітичні причини. Ми повинні диверсифікувати шляхи постачання викопного пального. Ми вже визначили наш курс на кліматичну нейтральність, тож зараз ми маємо прискорити перехід до чистої енергії. На щастя, ми вже маємо засоби, щоб це зробити. Європейський Зелений курс вже є амбітним, але зараз ми піднімаємо наші амбіції на новий рівень. Минулого тижня Європейська комісія представила програму REРowerEU. Це наш план вартістю 300 млрд євро для того, щоб позбутися російського викопного палива та прискорити зелену трансформацію», – сказала президент Єврокомісії.

Читайте також: Євросоюз створить спеціальну фінансову платформу для відновлення України

Вона нагадала, що на сьогодні вже чверть енергії, яку споживає Європа, надходить з поновлюваних джерел. Завдяки програмі REPowerEU (можна перекласти як перезапуск енергетики ЄС – ред.) цей показник може бути практично подвоєним до 45% в енергетичному балансі до 2030 року. Але досягнення цієї мети, за словами керівниці Єврокомісії, є можливим лише за умови нового рівня транскордонної співпраці. Як приклад фон дер Ляєн згадала про використання «енергетичних островів» у північному морі, потужність яких за спільним рішенням залучених країн має зрости у чотири рази до 2030 року, що буде достатнім для задоволення енергетичних потреб більш ніж 50 млн домівок (це близько чверті всіх домогосподарств у Європі).

Ще одним ключовим напрямком програми REPowerEU є диверсифікація шляхів постачання газу до Європи.

За словами президента Єврокомісії, Європа намагається укласти нові угоди із надійними постачальниками по усьому світу. «У березні ми з президентом (США) Байденом домовилися істотно збільшити поставки LNG (скрапленого газу – ред.) до Європи. Більше LNG та трубопровідного газу буде надходити з Близького Сходу та Північної Африки. Невдовзі будуть введені у дію нові LNG-термінали у Греції, на Кіпрі та у Польщі, поряд із новими поєднуваними мережами. Таке поєднання трубопровідної інфраструктури сформує основу для наших коридорів для транспортування водню у майбутньому», – наголосила фон дер Ляєн.

Вона зауважила, що ця політика Європейського Союзу спрямована не лише на позбавлення залежності від вугілля та нафти, а й на вирішення інших проблем, які роблять вразливою європейську економіку. Зокрема, йдеться про літій для акумуляторних батарей, про кремній для напівпровідників, про рідкісноземельні метали і природні магніти для електромобілів та вітрових турбін. Перехід до зеленої трансформації європейської економіки призведе до масивного зростання попиту на ці матеріали, і їх постачання не має розглядатися як даність.

«Ми маємо уникнути падіння у ту саму пастку, як це відбулося із нафтою і та газом, щоб не замінити одну залежність іншою. Ми маємо забезпечити надійність шляхів постачання. В центрі рішення знову знаходиться потужне міжнародне партнерство. Єврокомісія вже уклала стратегічне партнерство щодо використання рідкісноземельних матеріалів з такою країною, як Канада, та має намір розширяти коло партнерів. Разом ми зможемо створити збалансовану систему взаємозалежності, та створити шляхи постачання, яким ми можемо дійсно довіряти», – підкреслила фон дер Ляєн.

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала неспровоковану війну проти України. Від початку російського вторгнення Європейський Союз та його країни-члени надали Україні політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу, запровадили п’ять пакетів секторальних та індивідуальних санкцій проти країни-агресора.

Країни ЄС також погодили намір поступово позбутися енергетичної залежності від імпортованих російських енергоносіїв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-