роспропаганда поширює фейк про рекордний врожай зернових у росії - ЦПД

роспропаганда поширює фейк про рекордний врожай зернових у росії - ЦПД

Укрінформ
російська пропаганда поширює наратив про начебто рекордний минулорічний врожай зернових у росії, хоча з 2017 року він постійно знижувався.

Як передає Укрінформ, про це Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України повідомляє в Телеграмі.

“Значне зростання врожаю зернових у рф не підтверджують об’єктивні дані, і це є свідомою маніпуляцією. З історичного рекорду у 2017 році (135,5 млн т), врожайність зернових у рф постійно знижувалася - зі 133,5 млн т у 2020 році до 121,4 млн т у 2021 році”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Загарбники вкрали пів мільйона тонн українського зерна і шукають, як продати - Зеленський

У ЦПД пояснили, що фейкове підвищення обсягів зернових здійснюється лише за рахунок вивезення зерна минулого врожаю з тимчасово захоплених територій Херсонської, Харківської та Запорізької областей.

російські війська загарбали на захоплених територіях понад 400 тис. тонн зернових, які перевозять у напрямку Криму та росії, а частину — морським шляхом до Сирії.

У ЦПД нагадали, що при цьому російська федерація продовжує блокувати “зерновий коридор” із українських портів у Чорному морі, яким експортувалось до 1,5 млн тонн зерна у місяць. Також росія шантажує відкриттям доступу до морських портів України, якщо США та Європейський Союз почнуть скасовувати санкції.

Читайте також: путін провокує загрозу глобального голоду – Боррель

Як повідомляв Укрінформ, 25 травня Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денiсова заявила, що зі складів тимчасово захопленого міста Бердянськ Запорізької області російські загарбники вагонами вивозять зерно до Автономної Республіки Крим, а потім - у росію.

10 травня Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що росія у великих масштабах вивозить викрадене продовольство з тимчасово захоплених територій України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-