Загарбники вкрали пів мільйона тонн українського зерна і шукають, як продати - Зеленський

Загарбники вкрали пів мільйона тонн українського зерна і шукають, як продати - Зеленський

Укрінформ
Загарбники вкрали на тимчасово захопленій території України щонайменше півмільйона тонн зерна і шукають способи, як нелегально його продати.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні, повідомляє Укрінформ.

«На нашій захопленій території російські окупанти вкрали вже, як мінімум, пів мільйона тонн зернових і шукають зараз, як їх десь вчорну продати. Так продати, щоб і грошей заробити на вкраденому, і зберегти дефіцит на легальному ринку», - зазначив Зеленський.

Президент підкреслив, що особливо цинічними є розповіді російських представників різного рівня про те, що нібито якісь санкції не дозволяють їм наростити експорт їхнього продовольства.

У цьому зв'язку Глава держави зауважив, що російське продовольство санкціями не блокували, а росіяни "брешуть, як і завжди".

Читайте також: Туреччині передали список кораблів, які вивозять з України крадене зерно - Джемілєв

Водночас він наголосив, що через блокування росією портів Україна не може відправити на експорт 22 мільйони тонн зернових, які вже є на складах.

«Це той обсяг, який мав вийти на зовнішній ринок. І блокування росією нашого експорту дестабілізує ситуацію дійсно в глобальному масштабі. Як результат, дорожчає продовольство в різних країнах. А отже, виникає загроза голоду. В Африці, в Азії, в деяких державах Європи. Ця загроза може перерости у нову міграційну кризу. І це те, чого явно прагне російське керівництво», - зазначив Зеленський.

Читайте також: Країни G7 шукають шляхи поновлення експорту зерна з України – Джонсон

Як повідомляв Укрінформ, через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапило 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії та 3 млн тонн соняшникової макухи. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче матиме наслідком світову продовольчу кризу і зростання інфляції.

25 травня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денiсова заявила, що зі складів тимчасово захопленого Бердянська Запорізької області російські загарбники вагонами вивозять зерно до Автономної Республіки Крим, а потім - у росію.

10 травня Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що росія у великих масштабах вивозить викрадене продовольство з тимчасово захоплених територій України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-