Європейський саміт зможе погодити нафтове ембарго проти росії – Боррель

Європейський саміт зможе погодити нафтове ембарго проти росії – Боррель

Укрінформ
За кілька годин до початку спеціальної зустрічі Європейської ради у Брюсселі високий представник ЄС Жозеп Боррель висловив впевненість у тому, що вдасться дійти згоди і погодити шостий пакет санкцій проти рф, який включає ембарго на постачання російської нафти.

Про це передає Укрінформ з посиланням на французьке видання Franceinfo.

«Врешті ми досягнемо згоди. Ми маємо взяти до уваги обставини для кожного та прийняти рішення одноголосно. У неділю ввечері відбулися переговори, а також у понеділок зранку. Ми будемо продовжувати працювати. Думаю, що в другій половині дня понеділка ми будемо спроможні запропонувати главам держав та урядів погодження», - сказав Боррель.

Він зазначив, що одним із варіантів може бути заборона лише на постачання танкерної нафти, що надасть країнам, що не мають доступу до морських портів, додатковий час для вирішення об’єктивних проблем.

Читайте також: Країни ЄС можуть заборонити імпорт російської нафти морем - проєкт шостого пакету санкцій

«Ми маємо бути прагматичними: на замкнені на суходолі країни, такі як Угорщина, Чеська Республіка і Словаччина, припадає від 7 до 8 відсотків російського нафтового імпорту. Очевидно, що вони мають особливі труднощі. Але ми маємо рухатися вперед, шукаючи рішення, та надати їм більше часу для адаптації. Що означає 7 або 93, або 100 відсотків? Важливо знайти рішення, яке об’єднає всіх», - заявив Боррель французькому виданню.

Крім того, відповідаючи на запитання журналістів, він зауважив, що у нинішній ситуації путін намагається використовувати постачання зерна як зброю проти Заходу та спровокувати голод у найбільш вразливих країнах світу.

Читайте також: ЄС може узгодити шостий пакет санкцій вже сьогодні - Єрмак

«Очевидно, що він (путін) намагається використовувати зерно як зброю. 20 мільйонів тонн зерна складовані в Україні, і вони мають бути експортовані та доставлені туди, де люди зможуть ними скористатися. Також необхідно звільнити місце для наступного врожаю. Ми маємо знайти альтернативу морському шляху, але це дуже важко зробити. Ми працюємо над цим, але доставка 20 мільйонів тонн в чорноморські порти Болгарії й Румунії залишається дуже складним завданням», - підкреслив Боррель.

Як повідомлялося, у понеділок, 30 травня, в Брюсселі розпочинається дводенна спеціальна зустріч Європейської ради, яка розгляне продовження політичної, фінансової, матеріальної та гуманітарної підтримки України у її боротьбі проти російського вторгнення, а також пов’язані із цією війною проблеми у сфері енергетики та глобальної продовольчої безпеки.

Вчора, 29 травня, постійні представники ЄС не змогли дійти згоди навколо шостого пакету санкцій ЄС проти росії, що передбачає запровадження ембарго на постачання до ЄС російської нафти, прибутки від якої дають можливість кремлю продовжувати фінансувати війну.

Фото: Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-