НАТО підтримуватиме Україну, але не військами – Столтенберг

НАТО підтримуватиме Україну, але не військами – Столтенберг

Укрінформ
Північноатлантичний альянс і надалі підтримуватиме Україну в її праві на самооборону, як і продовжить посилювати заходи стримування на своєму східному фланзі, але військ НАТО в Україні не буде.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час свого виступу на Всесвітньому економічному форумі у Давосі.

"Наше головне завдання – це захистити наших союзників по НАТО, і тому ми маємо забезпечити, щоб не відбулося ескалації цієї кривавої війни у повномасштабну війну у Європі між НАТО та росією. І саме з цієї причини ми дали чітко зрозуміти, що ми підтримуватимемо Україну у її праві на самооборону, передбаченому Статутом ООН. Але НАТО не стане стороною війни. Ми не відправлятимемо війська НАТО на фронт і не будемо прямо брати участь у війні. Підтримка – так, але не пряме втручання", - заявив Столтенберг, коментуючи питання про можливість війни між рф та НАТО.

Читайте також: путін не досяг своїх стратегічних цілей в Україні – генсек НАТО

За його словами, у своїй реакції на агресію росії проти України НАТО діє за двома напрямками – надання підтримки Україні та запобігання ескалації війни. Він вказав на те, що протягом багатьох років Альянс і союзники по НАТО надають суттєву підтримку Україні, зокрема, Сполучені Штати, Канада, Велика Британія, а також Туреччина. І ця підтримка лише зросла після масштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого. "Після російського вторгнення ми значно посилили нашу підтримку, надаючи мільярди доларів зброї та іншу допомогу, щоб допомогти Україні відстояти її право на самооборону, закріплене в Статуті ООН", - додав Столтенберг.

Генсек НАТО вказав на те, що після першого вторгнення рф в Україну в 2014 році Альянс адаптувався та збільшив витрати на оборону, а також вперше у своїй історії розгорнув бойові групи на східному фланзі. Також було підвищено боєготовність сил НАТО та створено нові оборонні домени, включаючи космос і кіберпростір.

Читайте також: Думки українців про вступ до НАТО розділилися майже порівну

"Коли Росія цього року знову вторглася в Україну, НАТО було готове. Ми розгорнули додаткові сили на східному фланзі нашого Альянсу. Сьогодні ми маємо понад 40 тис. військовослужбовців під прямим командуванням НАТО, які підтримуються значними повітряними та військово-морськими силами. Ми подвоїли кількість багатонаціональних бойових груп від Балтійського до Чорного моря і маємо 100 тис. військовослужбовців у підвищеній бойовій готовності, готових відповісти на будь-яку агресію та захистити кожен дюйм території НАТО", - заявив Столтенберг.

Він наголосив, що ці вжиті Альянсом заходи спрямовані на стримування та "щоб усунути будь-який простір для непорозумінь чи прорахунків у Москві". "Не для того, щоб провокувати конфлікт, а для запобігання конфлікту та збереження миру", - додав Столтенберг.

Читайте також: Вступ Фінляндії та Швеції до НАТО стане історичним моментом для Європи – Столтенберг

Генсек підкреслив, що у Москві мають розуміти рішучу готовність Альянсу захистити кожного свого союзника.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, авіабомб і балістичних ракет. Сили оборони України за підтримки міжнародних партнерів чинять запеклий опір агресору та завдають йому великих втрат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-