Думки українців про вступ до НАТО розділилися майже порівну

Думки українців про вступ до НАТО розділилися майже порівну

Опитування
Укрінформ
Думки українців щодо вступу до НАТО розділилися практично порівну.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати всеукраїнського опитування громадської думки "Омнібус", проведеного 13-18 травня Київським міжнародним інститутом соціології.

За останні декілька місяців у рамках перемовин з росією широко обговорюється питання, що, можливо, Україна відмовиться чи відкладе вступ до НАТО, але при цьому отримає гарантії безпеки від провідних держав світу. Респондентам ставилося запитання, наскільки в таких умовах буде прийнятною відмова України від вступу до НАТО.

42% опитаних вважають, що в нинішніх умовах може бути прийнятно замість НАТО отримати гарантії безпеки від таких держав, як США, Велика Британія, Німеччина, Франція тощо. Водночас 39% продовжують наполягати, що лише вступ до НАТО зможе забезпечити безпеку Україні і тому відмовлятися від цього не можна.

При цьому 19% респондентів або не визначилися з думкою або взагалі не погодилися з жодним із цих тверджень.

Читайте також: Для 82% українців є неприпустимими будь-які територіальні поступки

Водночас готовність до відмови від НАТО і отримання гарантій безпеки зростає із заходу України на схід – з 35% до 50%. Разом з цим, з 46% до 25% респондентів стає менше тих, хто наполягає на саме курсі на вступ до НАТО.

Опитування проводилось методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних номерів. У ньому взяли участь 2 тисячі респондентів віком 18 років і старше, які на момент опитування проживали в Україні (у межах, які контролювалися владою до 24 лютого). До вибірки не включалися жителі Криму, Севастополя, ОРДЛО, а також громадяни, які виїхали за кордон після 24 лютого.

Зазвичай статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала б 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% - для показників, близьких до 10%, 1,1% - для показників, близьких до 5%. За умов війни додається певне систематичне відхилення, але при цьому результати зберігають високу репрезентативність і дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-