Вступ Фінляндії та Швеції до НАТО стане історичним моментом для Європи – Столтенберг

Вступ Фінляндії та Швеції до НАТО стане історичним моментом для Європи – Столтенберг

Укрінформ
Союзники по Альянсу поважатимуть будь-яке рішення Фінляндії та Швеції щодо НАТО, але якщо ці країни вирішать приєднатися, то це буде історичним моментом, який значно підвищить безпеку всієї Європи.

Про це сьогодні під час пресконференції за підсумками неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО у Берліні заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Минулого вечора Фінляндія та Швеція поінформували міністрів про можливе подання заявки на членство в НАТО. Їм вирішувати, чи хочуть вони приєднатися до НАТО. Ми будемо поважати їхні рішення, якими б вони не були. Тому що всі суверені держави мають право обирати власний шлях. Фінляндія і Швеція є найближчими партнерами для НАТО Якщо вони вирішать подати заявку, це буде історичним моментом. Їхнє членство в НАТО зміцнить нашу спільну безпеку, продемонструє, що двері НАТО залишаються відчиненими та що агресія не пройде», - сказав Столтенберг.

Відповідаючи на запитання щодо позиції Туреччини про можливе членство Фінляндії, керівник Альянсу зауважив, що Туреччина була дуже чіткою в тому, що не має наміру блокувати таке членство.

«Туреччина є важливим союзником. Вона висловила певні занепокоєння. Ми зможемо відповісти на ці занепокоєння Туреччини шляхом, що не призведе до затримок у процесі набуття членства. Вчора я був у контакті з міністром (МЗС Туреччини – ред.) Чавушоглу. Впевнений, ми зможемо знайти спільний ґрунт для консенсусу та забезпечити швидкий процес погодження протоколу про входження з парламентами всіх 30 країн-союзниць», - наголосив керівник НАТО.

Читайте також: росія не досягає своїх стратегічних цілей у війні проти України - генсек НАТО

Він нагадав, що всі союзники погодилися, що двері НАТО залишаються відчиненими і що політика розширення НАТО була великим успіхом протягом багатьох років. Фінляндія та Швеція готові до членства, оскільки вони є найближчими партнерами, які працюють з НАТО вже багато років. За висновком Столтенберга, входження обох країн в Альянс зміцнить їх безпеку, безпеку НАТО та стабільність євроатлантичного простору.

Він зауважив, що НАТО не залишає без уваги агресивну риторику росії у зв’язку із наміром Фінляндії та Швеції увійти в НАТО та готове надати обом країнам гарантії безпеки на період від подання заявки до завершення процесу ратифікації протоколу та до фактичного входження у НАТО.

«Ми готові вести переговори з Фінляндією і Швецією, щоб відповісти на їх занепокоєння на цей перехідний період. Ми будемо намагатися прискорити цей процес (ратифікації), наскільки це можливо. Членство обох країн є важливим для НАТО і ми розглядаємо шляхи, щоб надати їм гарантії безпеки (на перехідний період – ред.), що включає збільшення присутності НАТО в Балтійському регіоні, а також навколо Фінляндії та Швеції, за тісних консультацій з обома країнами», - зауважив генеральний секретар НАТО.

Він нагадав, що НАТО продовжує проводити уважний моніторинг російської поведінки вздовж кордонів та поблизу території країн НАТО. Реагуючи на війну, яку росія розв’язала проти України, союзники значно посилили таке спостереження, спроможності, а також військову присутність на східному фланзі Альянсу, включаючи регіон Балтії. Наразі у цьому регіоні додатково розгорнуто 40 тисяч військовослужбовців під безпосереднім командуванням НАТО, ці сили підсилені суттєвими військово-морськими та повітряними спроможностями.

«Ми готові діяти, якщо росія будь-яким чином спробує започаткувати якусь гібридну або кібернетичну атаку проти будь-якої з країн НАТО», - додав Столтенберг.

Читайте також: Фінляндія ухвалила офіційне рішення про вступ у НАТО

Як повідомлялося, офіційні особи російської федерації виступили із прямими погрозами на адресу Фінляндії та Швеції у зв’язку з їх наміром приєднатися до НАТО. Разом з цим обидві країни мають намір подати заявку на входження до Альянсу вже протягом наступних днів. Президент Фінляндії Саулі Нііністьо напередодні заявив про те, що причиною для потенційного приєднання його країни до НАТО стала саме поведінка російської федерації та її агресія проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-