Президент: Україна потребує щомісячної підтримки в розмірі до $7 мільярдів

Президент: Україна потребує щомісячної підтримки в розмірі до $7 мільярдів

Укрінформ
Україна під час повномасштабної війни потребує щомісячної міжнародної підтримки в розмірі від 5 до 7 мільярдів доларів.

Про це Президент України Володимир Зеленський заявив під час виступу на відеоконференції лідерів G7, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Так само як після Другої світової війни План Маршалла відіграв історичну роль у відбудові Європи і створенні нових умов для розвитку і зростання, потрібен схожий План для України, і він потрібен уже зараз. Щоб світ побачив, що свобода перемагає не тільки на полі бою, але й у житті. Поки війна триває, ми потребуємо щомісячно підтримки на рівні від 5 до 7 мільярдів доларів. Коли війна завершиться, потрібно буде відновлювати зруйноване росією на більш ніж 600 мільярдів доларів США», - зазначив Глава держави.

Читайте також: Шмигаль назвав джерела відновлення України - репарації, майно рф та допомога партнерів

Він зауважив, що такі суми є неможливими для України, але є посильними для країн G7.

Зеленський підкреслив, що організувати роботу з післявоєнної відбудови України потрібно так, щоб можна було застосувати найкращий досвід демократичних країн і зробити це з максимальною ефективністю.

Зокрема, за його словами, партнерам України пропонується долучитись до відбудови, взявши шефство над українськими областями, містами чи галузями, які постраждали від війни. У цьому контексті він поінформував, що Великій Британії вже запропонували взяти шефство над відновленням деокупованої Київської області.

«Саме сьогодні, враховуючи головування Німеччини в Групі семи, я пропоную застосувати також і той формат співпраці, який показав свою ефективність при обʼєднанні Німецької держави. Коли чітко закріплено – хто залучений до відновлення й реінтеграції до нормального життя кожного регіону, кожного міста, кожної громади – це гарантує ефективність», - додав Президент України.

Читайте також: Офіс реформ розпочав підготовку пропозицій до плану відновлення України

Він висловив переконання, що така співпраця посилить економічні, технологічні звʼязки в Європі і буде вигідною не лише Українській державі, але й європейським державам, регіонам і компаніям.

Водночас Зеленський подякував Європейському Союзу і Великій Британії за рішення скасувати мита і квоти в торгівлі.

«Це потужний крок на підтримку нашої держави і свободи загалом. І це те рішення, якого було б справедливо очікувати й від інших наших партнерів», - наголосив Президент та звернувся з цим до усіх учасників «Великої сімки»: «Час скасувати двосторонні барʼєри в торгівлі».

Читайте також: Угоду про вільну торгівлю між Україною та Канадою розширять найближчим часом

Як повідомляв Укрінформ, у неділю лідери країн G7 провели онлайн-зустріч за участю Президента Володимира Зеленського й за підсумками видали спільну заяву, в якій зобов’язалися продовжувати оборонну, економічну й гуманітарну підтримку України, посилювати тиск на росію та об’єднуватися разом задля перемоги свободи в Європі та світі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-