ЄС має можливості протистояти газовому шантажу з боку кремля - експерт

ЄС має можливості протистояти газовому шантажу з боку кремля - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Європа має простір для логістичних, політичних та фінансових заходів у боротьбі з російським газовим шантажем.

Про це в коментарі Укрінформу сказав експерт Офісу реформ Кабінету Міністрів України Максим Гардус.

На його думку, рішучість керівництва ЄС протистояти путінським ультиматумам у газовій сфері ставить під сумнів ефективність такого тиску.

“До того ж, опалювальний сезон вже закінчився. Тож питання опалення та можливого невдоволення населення не на часі. ЄС оголосив про допомогу Польщі й Болгарії, про припинення постачань до яких з 27 квітня повідомив газпром, додатковими обсягами палива. Для Польщі альтернатива полягає у скрапленому природному газі (СПГ) зі США, Алжиру, Катару, а також у постачаннях норвезького газу газогоном дном Балтійського моря”, - розповів Гардус.

Читайте також: путін б’є по Європі "газовим калібром": з відчаю чи чіткого розрахунку?

Він нагадав, що Варшава готувалася до припинення імпорту з РФ після 2022 року, тож ситуація для неї не є шоком. Крім того, навіть після закінчення опалювального сезону польські підземні сховища газу заповнені на 76%.

“Своєю чергою, Болгарія розраховує на Азербайджан та Грецію. Болгарія доволі залежна від російського газу – на 77%, за деякими підрахунками, у Польщі – 40%. Високий рівень у всіх східноєвропейських країн, крім Румунії. Найвищий же – у Фінляндії, до 94%. В цілому ситуація, звісно, є непростою. Проте не катастрофічною. Ніхто не мерзнутиме без російського газу. А отже у Європи є простір для логістичних, політичних та фінансових заходів для боротьби з шантажем” - переконаний експерт.

Читайте також: У Болгарії вважають шантажем рішення росії перекрити газ

Як повідомлялося, газпром заявив про припинення з 27 квітня постачання “блакитного палива” болгарській компанії "Булгаргаз" та польській PGNiG. Так рф вирішила “покарати” Європу за непоступливість та відмову виконати вимоги ультиматуму путіна, котрий зажадав оплати за російський газ рублями, хоча чинні контракти такого не передбачають.

Читайте також: Припинення постачання газу є безпосередньою атакою рф на Польщу - Моравецький

Коментуючи ситуацію, глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що зупинка в односторонньому порядку постачання газу європейським споживачам є черговою спробою росії використати газ як інструмент шантажу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-