Припинення постачання газу є безпосередньою атакою рф на Польщу - Моравецький

Припинення постачання газу є безпосередньою атакою рф на Польщу - Моравецький

Укрінформ
Припинення росією постачання газу є “безпосередньою атакою на Польщу”.

На цьому під час виступу у Сеймі наголосив глава польського уряду Матеуш Моравецький, передає кореспондент Укрінформу.

“Цього разу росія пересунула кордони імперіалізму, газового імперіалізму на черговий крок. Це безпосередня атака на Польщу, яка вчора показала, чим є реальний удар по російських олігархах”, - заявив польський прем’єр.

Він нагадав, що напередодні оприлюднено перший список російських компаній та олігархів, проти яких Польща вводить санкції. У відповідь з боку кремля прозвучали погрози призупинення поставок газу, а в середу ці погрози втілено в життя.

Водночас він зазначив, що Польща вже упродовж багатьох років готується стати енергетично незалежною від росії. Зокрема, збудовано LNG-термінал у місті Свіноуйсцє, завершується будівництво Балтійського газопроводу і з жовтня ним транспортуватиметься газ до Польщі з території Норвегії. Крім того, Польща в останні роки активно будує газові інтерконектори з сусідніми країнами, частину з яких вже збудовано (з Німеччиною, Чехією, Словаччиною), а з деякими будівництво перебуває в останній фазі (Литва).

“Ми зможемо впоратися з цим шантажем, з пістолетом, приставленим до скроні, так, щоб поляки цього не відчули”, - підкреслив Моравецький.

Він додав, що країна має достатньо власних запасів газу, аби впоратися з проблемою припинення поставок газу із східного напрямку.

Як інформувалося, з вівторка, 27 квітня, росія повністю перестала постачати газ до Польщі. Російський монополіст Газпром призупинив постачання газу болгарській компанії "Булгаргаз" та польській PGNiG у зв'язку з незгодою цих країн платити за газ у рублях.

Читайте також: Єрмак: рф розпочинає газовий шантаж Європи через відмову платити за газ у рублях

На це рішення вже відреагували керівні органи ЄС. Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила в середу, що припинення постачання газу до кількох країн ЄС є "черговою спробою використання росією газу як інструменту шантажу". Вона зазначила, що ЄС підготує на ці дії рф свою скоординовану відповідь.

Як відомо, уряд Польщі у вівторок, 26 квітня, запровадив санкції проти 15 російських олігархів, 35 російських і білоруських компаній та їхніх дочірніх підприємств у Польщі. Серед них - компанії "Газпром”, “Новатек”, "Лабораторія Касперського", олігархи Олег Дерипаска, Михайло Фрідман, Віктор Вексельберг та інші.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-