ЄС не може запровадити негайне ембарго на російські енергоносії – Бербок

ЄС не може запровадити негайне ембарго на російські енергоносії – Бербок

Укрінформ
Німеччина могла би підтримати запровадження ембарго ЄС на енергоносії, але це матиме більше шкоди ніж користі.

Про це сказала міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок на брифінгу з литовським колегою і Габріеліусом Ландсбергісом у Вільнюсі в п’ятницю, передає Укрінформ.

Найпростішим було б сказати, що ембарго вводиться від завтра, але тоді найсильніша економіка Європи, німецька, мала би пояснити, як це має на практиці виглядати, зауважила міністр, додавши, що не може обіцяти речі, які неможливо виконати.

Бербок нагадала, що ще в середині березня Німеччина заявила про намір повністю відмовитися від російської енергозалежності. Вже підготовлено план відмови від вугілля, «є план, як відмовитися від нафти щонайпізніше до кінця року, причому разом з іншими європейськими країнами, а також по можливості так, аби інші держави світу не постраждали від захмарних цін через те, що всю нафту скупила Німеччина». Згодом можна було б відмовитися від газу. Але це має бути зроблено в тісній координації між усіма членами ЄС, сказала політик, не уточнивши строки.

Читайте також: Без ембарго на російську нафту шостий пакет санкцій буде не потужним, а порожнім – Зеленський

«Я знаю, що це не станеться завтра. Але важливим є те, що ми рухаємося зараз цим шляхом, це не шлях довжиною в місяць… Якщо ми хочемо повністю відмовитися від російського імпорту викопних енергоносіїв, цей крок має бути назавжди», - сказала Бербок.

Вона відзначила критичність того, що санкції мають тривати, щоб ЄС не був змушений невдовзі знімати їх через неможливість самому витримати ці заходи, тоді як брутальність російської війни лише посилюється. Сила санкцій полягає саме в тому, що вони приймаються та дотримуються усіма 27 членами ЄС. Індивідуальні санкції могли би бути на користь окремим державам, але не мали би сили, не «вдарили би їй в саме серце».

Читайте також: Бербок пояснила, чому Німеччина не може поставити Україні БТР Marder

Як повідомлялось, наразі в Брюсселі готується шостий пакет санкцій, у якому міститимуться положення стосовно енергоімпорту з рф. Він може бути схвалений наступного тижня.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-