Галущенко сказав, що допоможе Європі подолати енергозалежності від росії

Галущенко сказав, що допоможе Європі подолати енергозалежності від росії

Укрінформ
Міністр енергетики Герман Галущенко переконаний, що Європа зможе позбавитися залежності від російських енергетичних ресурсів завдяки впровадженню комплексних заходів із заміщення цих ресурсів.

Про це міністр заявив у своєму блозі для "НВ", передає Укрінформ.

За його словами, одним із таких заходів заміщення є пошук альтернативних постачальників природного газу, зокрема, скрапленого.

"Сьогодні двома найбільшими постачальниками скрапленого газу є Сполучені Штати Америки та Катар. Обидві країни згодні і здатні збільшити поставки на європейський ринок. Альтернативними, додатковими, постачальниками в найближчі роки можуть стати також Норвегія, Австралія, інші країни", - написав Галущенко.

Читайте також: Україна пропонує «іранську модель» санкцій щодо російського газу

Він зазначив, що Південна Європа може отримувати азербайджанський газ через Трансадріатичний газопровід до Італії та Трансанатолійський газопровід через Туреччину. Крім того, Ізраїль разом із Туреччиною та Грецією опрацьовують можливості поставок природного газу з родовища Левіафан.

Другим заходом Галущенко назвав спільну закупівлю газу в Європі й створення резервів у сховищах, для чого Україна може надати дві третини об'ємів своїх ПСГ.

"Ми готові стати одним із хабів європейського газового резерву. А конкретні механізми додаткового убезпечення газу в українських ПСГ можна обговорювати", - прокоментував міністр.

Читайте також: “Російські нафта і газ, ідіть на...”: чи почує це кремль від Європи?

Третім заходом Галущенко вважає відмову від використання вуглеводнів у виробництві електроенергії, для чого треба максимізувати виробництво електроенергії з відновлюваних джерел та задіяти наявні потужності атомної енергетики.

Урядовець наголосив, що Україна готова запропонувати Євросоюзу електроенергію свого виробництва, адже завдяки роботі атомної генерації у нас є достатній ресурс для цього.

"Ця жахлива війна стала можливою, зокрема, і тому, що європейські гроші створили для неї економічний фундамент. Саме надходження від експорту енергоносіїв до Європи накачували бюджет росії, перетворюючись на істеричну імперську пропаганду, ракети і танки. І ця війна зупиниться, коли виснажаться російські фінанси. Коли Європа прикрутить вентиль на російських нафтових і газових трубах", - наголосив Галущенко.

Читайте також: Кабмін подовжив ПСО на ринку електроенергії до листопада

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський заявив, що шостий пакет європейських санкцій проти російської федерації без запровадження ембарго на російську нафту буде не потужним, а порожнім.

ЄС застосував уже п’ять пакетів економічних та індивідуальних санкцій проти росії та її чиновників і готує шостий пакет секторальних санкцій, який може охоплювати ключовий російський імпорт енергоносіїв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-