МВФ погіршив прогноз для глобальної економіки. Україна втратить цьогоріч до 35% ВВП

МВФ погіршив прогноз для глобальної економіки. Україна втратить цьогоріч до 35% ВВП

Доповідь
Укрінформ
Міжнародний валютний фонд погіршив прогноз глобального економічного зростання до 3,6% в нинішньому й наступному роках, а також передбачає суттєве (до "мінус 35%") скорочення ВВП України, головним чином через наслідки розв’язаної росією війни.

Дані МВФ оприлюднив у вівторок на презентації доповіді «Перспективи світової економіки» (WEO), повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Порівняно з нашим звітом у січні, ми переглянули наші прогнози для глобального зростання в бік зниження - до 3,6% як у 2022-му, так і в 2023 роках. Це відображає прямий вплив війни в Україні, а також санкцій проти росії», - зауважив головний економіст Фонду, директор Департаменту досліджень МВФ П’єр-Олів’є Гарінчас.

Ці показники нижчі на 0,8 і 0,2 процентного пункту у нинішньому й наступному роках відповідно, порівняно із січневим прогнозом, який становив 4,4% в 2022-му й 3,8% в 2023 роках. Вони також були знижені на початку року з урахуванням появи штаму коронавірусу Омікрон.

Читайте також: Світовий банк знизив прогноз економічного зростання і готує пакет допомоги на $170 мільярдів

Водночас у Фонді звернули увагу на небезпеку інфляції, що матиме загрозливі тенденції в багатьох країнах.

Крім того, очікується, що в 2022 році як Україна, так і росія відчують суттєве скорочення ВВП. Зокрема, для української економіки він становитиме, за прогнозами Фонду, до «мінус» 35%. Причому інші розрахункові показники на 2022-2023 роки, такі як індекс споживчих цін, баланс поточних рахунків, рівень безробіття, не вказуються взагалі.

Прогноз для України розрахований за тенденціями, які спостерігалися в країнах, де раніше точилися бойові дії, таких як Ірак, Ліван, Сирія, Ємен тощо.

«Потужний колапс в Україні є прямим результатом вторгнення, руйнування інфраструктури та відтоку населення», - зауважили у Фонді.

Читайте також: Нацбанк очікує скорочення реального ВВП не менш як на третину

Водночас у росії, відповідно до прогнозу, реальний ВВП впаде до «мінус» 8,5% в 2022-му та «мінус» 2,3% в 2023 році.

«Різке зниження в російській економіці є наслідком впливу санкцій разом із розривом торгівельних зв’язків, а також значного погіршення внутрішнього фінансового посередництва та втрати довіри (інвесторів – ред.)», - зауважили в МВФ.

Як повідомляв Укрінформ, МВФ регулярно публікує доповідь «Перспективи світової економіки», яка вважається одним із найбільш авторитетних прогнозів розвитку економічної ситуації як у глобальному вимірі, так і в окремих регіонах та країнах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-