Боррель: ЄС має відмовитись від російської нафти й газу - ресурсу для фінансування війни

Боррель: ЄС має відмовитись від російської нафти й газу - ресурсу для фінансування війни

Укрінформ
Європейський Союз має позбутися залежності від російських енергоносіїв та позбавити Кремль можливості фінансувати війну, яку він неспровоковано розпочав проти України.

Про це сьогодні під час виступу на пленарному засіданні Європейського Парламенту у Страсбурзі заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми залишаємось вразливими у наших енергетичних зв’язках. Коли йдеться про нафту й газ, ми сплачуємо еквівалент тих активів російського Центрального банку, що були заморожені. Ми заблокували ці резерви, але ми не зупинили потік (енергоносіїв)… Тож перша річ, яку ми маємо зробити – це перервати цей доступ для російської економіки. Ми маємо зупинити цей потік, який дозволяє їм (росіянам) отримувати ресурси, щоб фінансувати цю війну», - зауважив високий представник ЄС.

Читайте також: ЄС має позбутися залежності від російських газу й нафти – фон дер Ляєн

Він нагадав, що вчора Єврокомісія запропонувала пакет заходів на макроекономічному рівні, що дозволить до кінця поточного року скоротити залежність ЄС від російських енергоносіїв на дві третини.

«Це важке завдання, але воно є досяжним, якщо ми дійсно цього хочемо досягти. Це вимагає макроекономічних заходів, технічних заходів. Це означає, що європейці мають знизити температуру у власних домівках. Всі мають докласти індивідуальні зусилля, коли йдеться про скорочення споживання газу», - наголосив Боррель.

Він нагадав, що необхідність знизити залежність ЄС від російського газу була очевидною ще з 2014 року, коли відбулося російське вторгнення до Криму. Натомість, з того часу ЄС лише збільшив свою залежність від росії. Тож зараз, за словами високого представника ЄС, прийшов час, щоб системно, постійно та змістовно скоротити залежність Євросоюзу від російських нафти й газу.

«Оборонити ліберальні цінності буде неможливо без політичних зобов’язань та бажання громадян сплатити свою ціну за це. Ту ціну, яку потягнуть за собою будь-які структурні зміни, зокрема, в енергетичному балансі усього континенту», - сказав Боррель.

Він зауважив, що ЄС буде продовжувати тиск на росію, щоб примусити її припинити війну, та використовуватиме для цього всі наявні важелі.

«Країни-члени працюють над новим пакетом санкцій, які включають близько 100 людей, що на різних рівнях є причетними до уряду (росії). Я сподіваюся, що цей пакет буде ухвалений сьогодні ще до завершенні цієї сесії», - додав Боррель.

Як повідомлялося, президент РФ путін 24 лютого 2022 року оголосив війну Україні й розпочав масштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Українські Збройні Сили, підрозділи територіальної оброни відбивають напад ворога та завдають йому важких втрат. Російський агресор зустрічає запеклий спротив від усього українського суспільства.

Європейський Союз застосував потужний пакет санкцій проти росії, як країни-агресора, міжнародна ізоляція якої посилюється із кожним днем. Міжнародний кримінальний суд розпочав документування та розслідування військових злочинів росії в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-