ЄС має позбутися залежності від російських газу й нафти – фон дер Ляєн

ЄС має позбутися залежності від російських газу й нафти – фон дер Ляєн

Укрінформ
Європейський Союз має позбавитися залежності від російських енергоносіїв, особливо в контексті чергового піку цін на газ, спровокованого війною Путіна проти України.

Про це у Брюсселі заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час спільної заяви для преси із прем’єр-міністром Італії Маріо Драгі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Енергетика. Ми маємо позбавитися залежності від російського газу, нафти та вугілля і вже погодилися з цим. Єврокомісія представить такі пропозиції завтра», - сказала президент Єврокомісії.

Вона зауважила, що ці зусилля мають три головні напрямки.

Перший – це диверсифікація шляхів постачання, щоб позбутися залежності від Росії на користь надійних постачальників. Йдеться про постачання скрапленого газу (LNG), трубопровідний газ та інфраструктуру, що з часом буде сумісною із водневими технологіями.

Другий ключовий елемент – забезпечити весь ЄС новою енергією. Це потребує масованих інвестицій у поновлювальні джерела і дозволить прискорити реалізацію Європейського зеленого курсу, є добрим для досягнення енергетичної незалежності ЄС, для європейської промисловості та для усієї планети.

Третій напрямок - загальне покращення енергоефективності економіки від реновацій будівель та «розумних» процесів у промисловості до штучного інтелекту та ефективної організації енергетичних мереж.

За словами Урсули фон дер Ляєн, одним із завдань ЄС в умовах чергової енергетичної кризи, що спровокована війною Росії проти України, є захист європейського споживача.

«Сьогодні маємо подбати, щоб наш ринок електроенергії залишався ефективним, незважаючи на високі ціни на газ, які зросли внаслідок війни Путіна. Першим завданням є негайний захист найбільш вразливих споживачів та представників бізнесу», - сказала президент Єврокомісії.

Ще один напрямок – це структурні зміни самого ринку електроенергії з урахуванням змін, що відбуваються в енергетичному балансі Євросоюзу.

«Ми маємо сьогодні певну частину поновлювальних джерел, але в більшості баланс припадає на газ, нафту та вугілля. Це буде змінено масованими інвестиціями у поновлювальні джерела, доля яких зростатиме. Це змінить всю структуру нашого ринку», - додала Урсула фон дер Ляєн.

Як повідомлялося, одним із наслідків війни, яку Росія розпочала проти України, є рекордне зростання ціни на газ, яка сьогодні сягає 2700 доларів за 1000 кубометрів. Разом з цим, як раніше заявляла президент Єврокомісії, Євросоюз наразі знаходиться «на безпечній стороні» опалювального сезону та шукає шляхи постачання енергоресурсів, які є альтернативою для російських поставок.

Наразі Євросоюз розглядає посилення санкцій проти Росії, включаючи повну відмову від споживання російських газу та нафти. Якщо ЄС відмовиться від споживання російських енергоресурсів, це призведе до шокових наслідків для всієї російської економіки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-