Боррель: ЄС залежить від російського газу, тому шукає альтернативних постачальників

Боррель: ЄС залежить від російського газу, тому шукає альтернативних постачальників

Укрінформ
На тлі кризи, спричиненої військовою ескалацією Росії поблизу України, ЄС активно шукає альтернативні джерела надходження газу на випадок скорочення або припинення поставок з Росії.

Про це у Вашингтоні під час дискусії в рамках «Бесід Жана Монне» під егідою посольства Франції та Атлантичної ради, заявив Високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу з посиланням на мультимедійний портал ЄС.

Відповідаючи на запитання модератора дискусії щодо реакції, якщо внаслідок санкцій Росія припинить постачання газу до ЄС у розпал зими, Боррель назвав таку ситуацію «гіпотетичною», але визнав суттєву залежність Євросоюзу від російського газу.

«Це правда, що ми дуже залежимо від російського газу… Саме тому ми шукаємо альтернативних постачальників», - сказав Боррель.

Читайте також: США і ЄС надіслали потужний сигнал щодо посилення енергетичної безпеки в Європі – Боррель

У цьому контексті він згадав Сполучені Штати, Катар, Норвегію, країни Північної Африки, з якими Євросоюз веде переговори щодо збільшення обсягів газопостачання.

«Я не думаю, що Росія зупинить постачання газу на 100%, але ми можемо постати перед ситуацією, коли обсяги газу скоротяться, і будуть потрібні інші джерела. Ми маємо рахуватися також з тим, що 30% газових сховищ у Європі належать Газпрому, який не докладає значних зусиль, щоб повністю заповнити ці резерви», - зауважив Боррель.

Читайте також: Криза у відносинах ЄС з Росією загострила проблему безпеки постачання газу – Боррель

Він додав, що ЄС може здійснювати спільну закупівлю газу в інтересах країн-членів, та використовувати наявну трубопровідну інфраструктуру у реверсному напрямку для підвищення їхньої енергетичної стійкості. Єврокомісія вийшла з пропозицією щодо створення спільних стратегічних резервів газу ЄС, але це питання залишається темою переговорів.

Як повідомлялося, Жозеп Боррель перебуває з візитом у Вашингтоні, де відбулося засідання Енергетичної ради США - ЄС за участю державного секретаря Ентоні Блінкена. Сторони, серед іншого, обговорили шляхи реагування на безпекові ризики у зв'язку з військовою ескалацією з боку РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-