Зеркаль про «транзитну» знижку: Цей хід може допомогти енергобезпеці України

Зеркаль про «транзитну» знижку: Цей хід може допомогти енергобезпеці України

Укрінформ
Знижка на транзит газу з РФ стосується тільки додаткових обсягів, та й загалом, вигоду від знижки отримує продавець.

Так радниця міністра енергетики Олена Зеркаль прокоментувала для zn.ua учорашнє рішення РНБО стосовно запровадження знижки на прокачування російського газу до ЄС, передає Укрінформ.

«Як і під час різдвяних розпродажів, вигоду від знижки отримує продавець, а не покупець. Цей хід насправді може допомогти Україні в питанні енергетичної безпеки. І не тільки під час опалювального сезону, але і в тривалій перспективі», – наголошує Зеркаль.

Зазначається, що важливо пам’ятати: пропозиція стосується лише додаткових об’ємів газу, ціни на прокачку за чинним контрактом ніхто не збирається змінювати.

Читайте також: Україна запропонує Європі додаткові обсяги транзиту газу - від 55 мільярдів кубів на рік

Попри кризу Росія, використовує українську газотранспортну мережу лише на третину, наголосила радниця міністра, тож збільшення поставок газу - це спільний інтерес України та ЄС.

«Збільшення поставок через українську трубу – наш спільний з Європою інтерес. Саме тому Росія не хоче цього робити. Адже на континенті сьогодні – газова війна», – додає Зеркаль.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів разом із НАК "Нафтогаз України" та ТОВ "Оператор ГТС України" визначили спеціальні умови щодо транспортування додаткових обсягів природного газу газотранспортною системою України до країн Європейського Союзу в обсязі не менше 55 млрд кубів на рік. Про це на брифінгу 22 жовтня за підсумками засідання Ради національної безпеки та оборони сказав секретар РНБО Олексій Данілов.

Російський газовий монополіст Газпром із початку цього року тричі зменшував обсяги транзиту газу українською газотранспортною системою.

Читайте також: Опалювальний сезон: РНБО доручила забезпечити безперебійні поставки газу для населення

У вересні 2021 року Газпром бронював лише 4% від додаткових гарантованих транзитних потужностей, що призвело до зменшення обсягів транспортування російського газу через Україну. Загалом у вересні 2021 року транзит газу українською ГТС до країн Європи становив 3,257 млрд кубометрів.

Протягом кількох минулих місяців ціна природного газу на європейському ринку зросла у кілька разів та сягала до 2000 дол. за 1 тис. кубометрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-