Рада ухвалила закони, які посилюють незалежність Нацбанку

Рада ухвалила закони, які посилюють незалежність Нацбанку

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила пакет законів щодо Національного банку, який є принципово важливим для подальшої співпраці між Україною та МВФ.

Зокрема, депутати 255 голосами підтримали у другому читанні законопроєкт №5850 "Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань діяльності Національного банку України", передає кореспондент Укрінформу.

Документ пропонує унормувати питання внутрішнього урядування в Національному банку, а саме: доповнити перелік кваліфікаційних вимог до осіб, які призначаються на посади членів ради НБУ, голови Національного банку та його заступників; встановити перелік обмежень та доповнити перелік підстав для звільнення з посади таких осіб. Також пропонується уточнити окремі норми щодо повноважень та порядку роботи ради Нацбанку з правлінням НБУ.

Також для нівелювання ризиків можливого тиску на Національний банк пропонується виключити положення закону про НБУ, які, по суті, зобов’язують Нацбанк підтримувати економічну політику уряду, якщо вона не суперечить забезпеченню стабільності гривні.

Читайте також: МВФ і Україна попередньо домовились про виділення траншу на $700 мільйонів

Крім того, Верховна Рада ухвалила закон, що дозволить Національному банку здійснювати закупівлю юридичних послуг для представництва його інтересів у закордонних юрисдикційних органах.

За відповідний законопроєкт №5852 "Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про публічні закупівлі" щодо закупівлі юридичних послуг Національним банком України" в другому читанні та в цілому проголосували 268 народних депутатів.

До переліку випадків, на які не поширюється дія закону про публічні закупівлі, відтепер внесено закупівлі Національним банком юридичних послуг для представництва його інтересів в органах влади іноземних держав, а також тих, які пов’язані із захистом його прав та інтересів під час врегулювання спорів, розгляду в закордонних юрисдикційних органах справ, учасником яких є Національний банк.

Очікується, що реалізація норм закону сприятиме належному представництву інтересів НБУ в закордонних юрисдикційних органах.

У другому читанні та в цілому також ухвалені зміни до Бюджетного кодексу стосовно уточнення інформації, яка подається Національним банком для складання Бюджетної декларації.

Читайте також: Ділові очікування бізнесу поліпшились - Нацбанк

Відповідний законопроєкт №5853 "Про внесення зміни до статті 33 Бюджетного кодексу України щодо уточнення інформації, яка подається Національним банком України для складання Бюджетної декларації", підтримали 267 народних депутатів.

Документом вносяться зміни до статті 33 Бюджетного кодексу України стосовно переліку інформації, яку Національний банк має щорічно подавати Президенту, Верховній Раді та Кабінету Міністрів України.

Відтепер Національний банк має щорічно (до 1 березня поточного року) надавати Кабміну, а також Президенту і парламенту інформацію про орієнтовний прогноз частини прибутку до розподілу, яка підлягатиме перерахуванню до держбюджету. Встановлено, що така інформація подається Нацбанком виключно в порядку інформування.

Читайте також: Мінфін очікує на рішення МВФ про розгляд другого траншу у листопаді

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 9 вересня підтримала у першому читанні законопроєкт №5850 "Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань діяльності Національного банку України".

Нагадаємо, що посилення незалежності Нацбанку було однією з ключових умов надання Україні чергового траншу МВФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-