Єврокомісія зареєструвала ініціативу щодо заборони торгівлі з окупованими територіями

Єврокомісія зареєструвала ініціативу щодо заборони торгівлі з окупованими територіями

Укрінформ
Європейська комісія зареєструвала громадську ініціативу «Забезпечення відповідності спільної комерційної політики Угодам ЄС та міжнародному законодавству».

Вона пропонує прямо заборонити підприємствам ЄС будь-які експортно-імпортні операції з окупованими територіями, без посилання на жодну конкретну державу або регіон, передає Укрінформ із посиланням на сайт Єврокомісії.

«Автори ініціативи закликають Єврокомісію запропонувати правовий акт на основі спільної комерційної політики, аби не дозволити юридичним особам ЄС імпорт продукції, що походить із незаконних поселень на окупованих територіях, або експорт на такі території, щоб зберегти цілісність внутрішнього ринку та запобігати сприянню у збереженні такої протизаконної ситуації», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Зеленський - про ситуацію на сході України: Поки відсутній прогрес, тиск на РФ має зберігатися

Єврокомісія дійшла висновку, що така ініціатива є прийнятною з правової точки зору, але поки що не проводила її аналізу по суті. Після цього рішення Єврокомісія перегляне ініціативу з урахуванням додаткової інформації від її авторів та виходячи з прецедентних судових постанов щодо рішень попереднього складу Єврокомісії.

Тепер організатори зможуть розпочати збір підписів на підтримку ініціативи. Якщо протягом року будуть зібрані підписи не менш ніж мільйона людей у не менш ніж 7 країнах ЄС, Єврокомісія буде зобов’язана формально реагувати на це подання.

Читайте також: Євросоюз засудив нові обшуки й арешти в окупованому Криму

Нагадаємо: практика розгляду громадських ініціатив у європейських інституціях передбачена Лісабонською угодою ЄС і була започаткована у 2012 році. Відтоді Єврокомісія отримала 107 запитів, з яких 83 подання на впровадження громадських ініціатив були зареєстровані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-