Єврокомісія представила в Києві фінансовий інструмент для покриття інвестиційних ризиків

Єврокомісія представила в Києві фінансовий інструмент для покриття інвестиційних ризиків

Укрінформ
Європейська комісія представила можливості Європейського фонду для стійкого розвитку (ЕFСD), який призначений для страхування ризиків місцевих та іноземних інвесторів, що вкладають гроші у проєкти розвитку у третіх країнах.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, презентація відбулася під час конференції «Стратегічне партнерство між Європейським Союзом і Україною у сфері критичної сировини та батарей», яка проходила 13 липня в Києві.

Виступаючи на згаданому заході, заступник генерального директора Генерального директорату з питань сусідства та переговорів щодо розширення ЄС (DG NEAR), голова Групи підтримки України в Європейській комісії Катаріна Матернова розповіла, що допомога надаватиметься не у формі грантів, як це було раніше, а у формі фінансових гарантій для інвесторів.

Читайте також: Зріс індекс інвестиційної привабливості України - Мінекономіки

«У семирічному бюджетному циклі, що розпочався цього року, передбачений дуже відчутний бюджетний пакет допомоги третім країнам, в тому числі й Україні. Ця допомога надається не у формі грантів, як це було раніше, а наданням фінансових гарантій для інвесторів... Ідея полягає в тому, що ЄС покриває інвестиційні ризики, які можуть виникати в окремих країнах або в окремих секторах економіки, щоб допомогти залучити іноземні або внутрішні інвестиції, сприяти розвитку національних компаній в таких країнах», - сказала представниця Єврокомісії.

Вона повідомила, що в Євросоюзі створений спеціальний гарантійний фонд – так званий Європейський фонд для стійкого розвитку (ЕFСD). Цей фінансовий інструмент є складовою багаторічного бюджету ЄС на 2021 - 2027 роки та передбачає 40 млрд євро для допомоги третім країнам по всьому світу, що зацікавлені у проєктах економічного інвестиційного розвитку.

При цьому Матернова зауважила, що Єврокомісія не надає такі гарантії напряму, але використовує можливості фінансових інституцій, включаючи ЄІБ, ЄБРР та інші установи.

Читайте також: Виробництво акумуляторів: Україна та ЄС домовилися про промислове партнерство

За її словами, цього року ці установи здійснюють пілотні проєкти, в тому числі в Україні, зокрема, муніципальний проєкт у Львові. Такі проєкти відкривають велике вікно можливостей, особливо для приватного сектору, у сферах цифрової та «зеленої» трансформації, а також економічного розвитку як такого.

«Це новий ефективний інструмент для зниження ризиків, який ми не мали до цього. Зараз він набирає обертів. Ми очікуємо, що новий цикл гарантій буде доступним з наступного року. Ми даємо гарантії не стільки для окремих проєктів, скільки для цілого пакета проєктів, ми називаємо їх «інвестиційні вікна». Тож, де-факто, приватний сектор може говорити з фінансовими інституціями вже зараз, щоб скористатися перевагами від такого страхування», - зазначила представниця Єврокомісії.

Вона додала, що Представництво ЄС у Києві також може надати інформацію про ці гарантії та про партнерів з-поміж фінансових інституцій.

Матернова підкреслила, що підписаний сьогодні Меморандум про порозуміння у сфері критичної сировини та Альянсу акумуляторних батарей має особливо велике значення. На додаток до дискусій навколо реформ та політичного діалогу між Євросоюзом і Україною, сьогоднішня домовленість відкриває нові можливості для інвестицій та для двостороннього співробітництва.

Читайте також: Акумулятори та електрокари: Шефчович розповів про перспективи на ринку ЄС для України

Як повідомлялося, 13 липня в Україні відбулася Конференція високого рівня «Стратегічне партнерство між Європейським Союзом і Україною у сфері критичної сировини та батарей» за участю Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та віцепрезидента Єврокомісії Мароша Шефчовича. У заході взяли участь представники європейських інституцій, міжнародних фінансових установ, бізнесмени та дослідники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-