Арахамія обіцяє «поховати» у Раді законопроєкт про нові критерії трудових відносин

Арахамія обіцяє «поховати» у Раді законопроєкт про нові критерії трудових відносин

Укрінформ
Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія обіцяє зробити все від нього залежне, щоб урядовий законопроєкт про визначення поняття трудових відносин та ознак їх наявності не був ухвалений Верховною Радою.

Про це він заявив на пресконференції Мінцифри щодо доопрацьованого законопроєкту про Дія City, передає кореспондент Укрінформу.

“Хочу зараз публічно пообіцяти. Я знайшов, що це законопроєкт №5054, це про сім ознак трудових відносин. Ми точно зробимо так, що поховаємо цей законопроєкт у Верховній Раді. Це у моїй компетенції, і якщо так дійсно буде важко це зробити, я особисто зареєструю десяток тисяч правок, і ми це точно поховаємо у Верховній Раді. Це важливо розуміти, я чув це від асоціації айтішників, від своїх друзів, вони всі говорять, що… є Дамоклів меч, який зараз висить у вигляді законопроєкту. У нас тут спільна позиція із міністерством (Мінцифра – ред.), і ми точно не дамо такому законопроєкту пройти Верховну Раду”, - сказав Арахамія.

Як повідомлялося, на позачерговому засіданні 8 лютого Кабінет Міністрів схвалив законопроєкт, в якому визначено сім ознак наявності трудових відносин. У разі ухвалення закону парламентом, за наявності хоч би трьох ознак із семи роботодавець буде зобов'язаний укласти з працівником трудовий договір. Зазначається, що проєкт закону “Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо визначення поняття трудових відносин та ознак їх наявності” має на меті закріпити на законодавчому рівні поняття трудових відносин та запровадити принцип презумпції наявності трудових відносин.

Читайте також: Малий бізнес: Саакашвілі каже, що з Трудового кодексу приберуть «радянщину»

Але така законодавча ініціатива викликала негативну реакцію у низки народних депутатів. Так, зокрема, перший заступник голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, заступник голови Тимчасової спеціальної комісії ВР з питань захисту прав інвесторів Ярослав Железняк переконаний, що результатом таких ініціатив стане примусове записування фрилансерів у штат компаній.

Так, законопроєктом визначається сім ознак їх наявності:

  1. виконання особою роботи за конкретною кваліфікацією, професією, посадою за дорученням та під контролем особи, в інтересах якої виконуються роботи;
  2. здійснення регулювання процесу праці, що має постійний характер та не передбачає встановлення особі конкретного визначеного результату за певний період;
  3. виконання роботи на робочому місці, визначеному або погодженому з особою, в інтересах якої виконуються роботи, з дотриманням встановлених нею правил внутрішнього трудового розпорядку;
  4. організація умов праці, зокрема, надання обладнання, інструментів, матеріалів, робочого місця, особою, в інтересах якої виконуються роботи;
  5. систематична виплата винагороди особі, яка виконує роботу;
  6. встановлення особою, в інтересах якої виконуються роботи, тривалості робочого часу та часу відпочинку;
  7. відшкодування поїздок та інших фінансових витрат, пов’язаних з виконанням роботи, особою, в інтересах якої виконується робота.

При цьому робота може бути визнана такою, що виконується в межах трудових відносин, якщо наявні принаймні три з перерахованих ознак.

Читайте також: Сім ознак “трудових відносин”, або Де ти, новий Трудовий кодекс?

У такому разі сторони зобов’язані укласти трудовий договір, а працівник має бути забезпечений необхідним соціальним пакетом, зокрема, відпустками, лікарняними, гарантіями щодо збереження місця роботи.

Також документом врегульовано питання правонаступництва у трудових відносинах та процедура попередження працівників про відповідні зміни. На думку Мінекономіки, це зробить процес передачі бізнесу або організації новому власнику більш прозорим та зрозумілим для колективу та посилить захист працівників від незаконного звільнення.

Наголошується, що прийняття закону сприятиме зменшенню незадекларованої праці в Україні, легалізації заробітної плати та посиленню захисту працівників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-