На об’єкт «Укриття» і зняття з експлуатації ЧАЕС цьогоріч виділили 1,4 мільярда

На об’єкт «Укриття» і зняття з експлуатації ЧАЕС цьогоріч виділили 1,4 мільярда

Укрінформ
Кабінет Міністрів вніс зміни до порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті, та спрямував 1,4 млрд грн на підтримку у 2021 році у безпечному стані енергоблоків та об’єкта “Укриттяˮ, а також на здійснення заходів щодо підготовки до зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС.

Як передає кореспондент Укрінформ, відповідну постанову Кабінет Міністрів ухвалив на засіданні 24 березня.

"Цього квітня відзначатимуться 35-ті роковини Чорнобильської катастрофи. Маємо не забувати про ці сумнозвісні події та сприяти перетворенню зони на екологічно нейтральну територію. Кабінет Міністрів сьогодні ухвалить проєкт, яким пропонується в рамках держбюджету спрямувати майже 1,4 млрд грн на зняття з експлуатації Чорнобильської атомної електростанції та перетворення об'єкту "Укриття", а також всієї зони відчуження в екологічно безпечну зону", - зазначив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у ході засідання.

Ухваленою постановою затверджено механізм використання коштів держбюджету, які передбачалися для підтримки енергоблоків ЧАЕС та об'єкта "Укриття", а також для реалізації заходів, передбачених на 2021 рік для зняття атомної станції з експлуатації.

Читайте також: Сховище ядерного палива: на ЧАЕС перевіряють заявку для отримання ліцензії

Як повідомлялося, 29 листопада 2000 року постановою Кабінету Міністрів України була затверджена «Комплексна програма зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС». Документ визначав зміст діяльності зі зняття з експлуатації енергоблоків ЧАЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.

У 2009 році прийнято Закон України «Про Загальнодержавну програму зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему». Комплексна програма 2000 року втратила своє значення і її дія була припинена.

Для ЧАЕС було прийнято стратегію «відкладеного поетапного демонтажу» SAFSTOR (від англ. SAFe STORage — безпечне зберігання, зберігання під наглядом).

Стратегія SAFSTOR передбачає, що АЕС з вивантаженим ядерним паливом знаходиться під контролем протягом певного періоду, після якого будуть виконані роботи для досягнення умов кінцевого стану, прийнятого для цього майданчика. За період такого зберігання загальний рівень радіоактивного забруднення реактора зменшиться завдяки природному розпаду деяких радіоактивних речовин, і це скоротить кількість радіоактивних матеріалів, які належить вилучити під час завершальної стадії зняття з експлуатації.

Згідно із Загальнодержавною програмою, зняття з експлуатації проводиться у 4 етапи. Перший етап - припинення експлуатації (підготовчий етап до зняття з експлуатації, тривав із 2000 по 2015 роки). Етап, під час якого здійснено вилучення ядерного палива та переміщення його у сховище відпрацьованого ядерного палива, призначене для довгострокового зберігання.

Другий етап - остаточне закриття та консервація реакторних установок (сучасний етап, з 2015-го до орієнтовно 2028 року). Завданнями для цього етапу є, зокрема, приведення енергоблоків ЧАЕС до стану, який виключає можливість використання їх для виробництва електроенергії, звільнення енергоблоків від джерел іонізуючого випромінювання, а також консервація реакторів і найбільш радіаційно забрудненого устаткування.

Читайте також: Лісові пожежі змінили карту забруднення зони ЧАЕС – екологи

Третій етап - витримка реакторних установок протягом періоду, під час якого повинне відбутися природне зниження радіоактивного випромінювання до прийнятного рівня (орієнтовно до 2045 року).

Четвертий етап - демонтаж реакторних установок (орієнтовно до 2064 року).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-