Сховище ядерного палива: на ЧАЕС перевіряють заявку для отримання ліцензії

Сховище ядерного палива: на ЧАЕС перевіряють заявку для отримання ліцензії

Укрінформ
Державна інспекція ядерного регулювання України розпочала перевірку заявки, поданої для отримання ліцензії на експлуатацію сховища відпрацьованого ядерного палива "сухого" типу (СВЯП-2); обстеження триватиме до 2 квітня.

Про це ДІЯРУ повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Розпочато інспекційне обстеження Державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська АЕС», з метою перевірки повноти і достовірності відомостей, що містяться у поданих ліцензіатом документах до заяви від 15 лютого 2021 р. за № 708/12010000-2021 на отримання ліцензії на провадження діяльності на етапі життєвого циклу – експлуатація ядерної установки (сховище відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2)", - йдеться в повідомленні.

Комісія у складі державних інспекторів Держатомрегулювання та представника ДНТЦ ЯРБ встановить наявність умов для безпечного провадження діяльності у сфері використання ядерної енергії та оцінить спроможність заявника провадити заявлену діяльність із дотриманням вимог ядерної та радіаційної безпеки.

Інспекційне обстеження триватиме до 2 квітня 2021 року.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2020 року на сховищі відпрацьованого ядерного палива "сухого" типу (СВЯП-2) завершилася друга фаза "гарячих" випробувань. Тоді ж голова Державної інспекції ядерного регулювання Григорій Плачков прогнозував, що дозвіл на експлуатацію СВЯП-2 може бути виданий орієнтовно у квітні 2021 року.

Читайте також: На сховищі ядерного палива ЧАЕС завершили «гарячі» випробування

Вартість проєкту з будівництва СВЯП-2 - 412,818 млн євро. Фінансування проєкту здійснюється Європейським банком реконструкції та розвитку. Підрядник проєкту - компанія Holtec International (США).

Введення СВЯП-2 в експлуатацію дозволить безпечно зберігати відпрацьоване ядерне паливо ЧАЕС протягом найближчих 100 років.

За період генерації електроенергії, з 1977 до 2000 року, на станції накопичилося понад 21 тис. тепловидільних збірок, які зараз зберігаються у сховищі відпрацьованого ядерного палива «мокрого» типу СВЯП-1. Старе сховище не розраховане на довготривале зберігання палива і термін його експлуатації обмежений, відтак усі відпрацьовані тепловидільні збірки мають бути переміщені в новозбудоване СВЯП-2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-