Європарламент виклав власне бачення багаторічного бюджету ЄС

Європарламент виклав власне бачення багаторічного бюджету ЄС

Укрінформ
Члени комітету Європарламенту з питань бюджету зустрілися з президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем, аби донести позицію щодо Багаторічної фінансової перспективи (БФП) ЄС на 2021-2027 роки.

Критично важливі слухання цього питання мають відбутися наступного тижня на пленарному засіданні ЄП у Страсбурзі, повідомляє сайт Європарламенту.

"Після Brexit Євросоюз має надіслати потужний сигнал нашим громадянам. Наші спільні амбітні цілі - Європейська зелена угода, цифрова трансформація, сильніша у геополітичному вимірі Європа - все це залишатиметься марним, якщо ми не супроводимо їх належним фінансуванням. Ми сподіваємося, що президент Мішель врахує цю позицію ЄП у власних майбутніх пропозиціях", - зауважив з цього приводу голова переговірників ЄП щодо БФП та керівник комітету Європарламенту з питань бюджету Йохан Ван Овертвельд.

На зустрічі депутати Європарламенту повторили свій заклик передбачити у БФП такі напрямки: регіональна та аграрна політика, кліматичні зміни, розвиток цифрових технологій, освітні програми ЄС (Erasmus+ та працевлаштування молоді), підтримка малих і середніх підприємств, розв'язання питань міграції та безпеки.

Читайте також: Президент Євроради скликає спеціальний саміт ЄС

20 лютого у Брюсселі відбудеться спеціальний саміт ЄС, де будуть розглянуті питання формування БФП ЄС, навколо показників якої Єврокомісія, Європарламент та Європейська Рада не змогли погодити спільну позицію.

Як повідомлялося, у грудні минулого року Європарламент "заморозив" бюджетні перемовини з Європейською Радою щодо БФП через неможливість погодити необхідні показники довгострокового бюджету ЄС. Раніше Європейська Рада пропонувала для наступної БФП загальний рівень бюджету в обсязі 1 087 млрд євро (1,07% від ВНП ЄС). При цьому Єврокомісія представила пропозицію у 1,11% від ВНП, що менше у порівнянні з сумою в 1,16%, яка виділялася для БФП у 2014-2020 роках.

Читайте також: Лагард хоче змінити монетарну політику Європейського центробанку

Позиція Європарламенту полягає в тому, що БФП на 2021-2027 роки має бути встановлена на рівні абсолютної суми в 1 324,1 млрд євро в цінах 2018 року, що становить 1,3% від загального ВНП 27 країн Євросоюзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-