Закон України про ринок землі має забезпечити виконання рішення ЄСПЛ – експерт

Закон України про ринок землі має забезпечити виконання рішення ЄСПЛ – експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Закон України про обіг земель сільськогосподарського призначення повинен забезпечити виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі "Зеленчук та Цицюра проти України".

Про це в коментарі власному кореспонденту Укрінформу заявив професор кафедри земельного та аграрного права юридичного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, старший партнер Юридичної групи EUCON Анатолій Мірошниченко.

"Рішення ЄСПЛ було ухвалене у травні 2018 року і у серпні цього ж року набуло чинності. Цим рішенням було визнано порушення прав двох громадян України, спричинене мораторієм на відчуження земель сільськогосподарського призначення. Заявників було двоє, але загалом в аналогічній ситуації перебувають близько 7 мільйонів власників земельних паїв в Україні", - пояснив ситуацію експерт.

Читайте також: Депутати "Слуги народу" внесли до Ради законопроєкт про ринок землі

Мірошниченко наголосив, що ЄСПЛ визнав факт порушення мораторієм ст. 1 Першого протоколу Європейської конвенції з прав людини, яка гарантує кожній юридичній і фізичній особі право мирного володіння своїм майном. Європейський суд зобов'язав Україну виплатити кожному із заявників по 3 тис. євро для відшкодування витрат (вимогу про відшкодування майнової шкоди заявники не висували), а також висунув вимогу до держави вжити заходів загального характеру для виправлення ситуації.

"Наявність мораторію порушує права заявників, а також права близько 7 мільйонів інших громадян. Відтак, мораторій необхідно якомога швидше скасовувати. Але яким має бути регулювання ринку сільгоспземель, суд не визначив. Це значною мірою на розсуд держави. Але цей розсуд не є необмеженим. Якщо ринок буде надто зарегульованим, це також може спричинити порушення прав власників паїв, гарантованих Конвенцією", - зазначив експерт.

Читайте також: До 1 грудня маємо скасувати мораторій на продаж землі - Президент

Мірошниченко висловив переконання, що внесений до Верховної Ради урядовий законопроєкт щодо обігу земель сільськогосподарського призначення передбачає вирішення проблеми виконання рішення ЄСПЛ у частині заходів загального характеру. Водночас з огляду на останні заяви Президента України Володимира Зеленського, експерт висловив думку, що парламент підтримає альтернативний законопроєкт, який у п'ятницю був внесений народними депутатами від найбільшої фракції.

"Цей проєкт менш ліберальний. Особисто мені хотілося б, щоб ринок землі був більш ліберальним, й іноземне інвестування в українські землі не стримувалося. Але навіть у такому вигляді, як видається, виконання рішення ЄСПЛ буде забезпечено", - додав експерт.

Як відомо, держава повинна безумовно виконувати рішення ЄСПЛ.

Минулого тижня у Страсбурзі у Раді Європи пройшло міжнародне експертне обговорення з проблематики порушення прав на володіння землею сільськогосподарського призначення в Україні.

Читайте також: Для купівлі землі передбачаються різні інструменти - Милованов

Планується, що до 15 жовтня Комітет міністрів Ради Європи отримає від України план дій з імплементації рішення ЄСПЛ, яким визнано порушення прав громадян на володіння майном.

Як повідомлялося, у п'ятницю народні депутати від фракції "Слуга народу" внесли до Верховної Ради законопроєкт 2178-10 щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, альтернативний урядовому. Нині у парламенті зареєстровано 11 проєктів закону щодо обігу земель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-