Депутати

Депутати "Слуги народу" внесли до Ради законопроєкт про ринок землі

Укрінформ
Народні депутати від фракції "Слуга народу" внесли до Верховної Ради законопроєкт 2178-10 щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, альтернативний урядовому.
Про це повідомив голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський на брифінгу в п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ці пункти (у законопроєкті - ред.) були результатом широкого, і який буде продовжуватися, процесу обговорення між усіма учасниками ринку, між громадянами, жителями і керівниками громад, між фермерами, середнім та іншими підприємствами, які займаються сільгосппідприємствами в Україні. Було також враховано пропозиції інших депутатів, інші думки. Було відображено позицію і зауваження керівництва України, а саме Президента щодо тих нюансів, які мають бути запроваджені при обігу ринку земель", - зазначив Сольський.

Депутат також окремо зупинився на відмінностях депутатського законопроєкту від поданого урядом.

"Згідно з кабмінівським законопроєктом, в нас покупцями сільгоспземель можуть бути фізичні особи-громадяни України, а також юридичні особи-резиденти України, тобто зареєстровані за українським законодавством. Згідно з альтернативним законопроєктом, вводиться обмеження для учасників-юридичних осіб, які можуть бути засновниками таких юридичних осіб, які можуть бути власниками сільгоспземлі. До 2024 року не можуть бути засновниками іноземні фізичні особи, особи без громадянства, іноземні держави. Тобто, тільки українські бенефіціари, українські громадяни", - розповів Сольський.

Депутат зауважив, що в законопроєкті, внесеному депутатами від "Слуги народу", враховано принципові моменти.

"Є більше 1300 підприємств, які вже роками працюють в Україні, вкладаються в українську землю, в українську інфраструктуру, створюють робочі місця і належать, в тому числі, іноземцям. Для цієї категорії юридичних осіб, тільки тих, які не менше 3 років уже займаються сільгоспбізнесом в Україні, і тільки в тому об'ємі тих земель, які на момент вступу закону в силу вони обробляють і на які підписані в них і договори, які в них зареєстровані, вони теж користуються правами, як і інші юридичні особи, з 1 жовтня наступного року", - сказав Сольський.

Депутат також зауважив, що в законопроєкті 2178-10 передбачені додаткові обмеження, пов'язані з концентрацією земель в одних руках.

"На рівні області процент концентрації зменшено з 15% до 8%, введено додаткові обмеження щодо концентрації на рівні ОТГ - 35%", - зазначив Сольський.

За його словами, процес напрацювання законодавства щодо ринку сільськогосподарських земель триватиме і буде максимально публічним.

Як розповів Сольський, 10 жовтня завершився термін подання альтернативних до урядового законопроєктів щодо обігу сільгоспземель.

"Наразі законопроєктів 11. Усі вони будуть надалі обговорюватися не тільки комітетом, а й з іншими учасниками ринку і всіма громадянами. І впевнений, що буде знайдено спільне рішення яке врахує інтереси всіх для того, щоб обіг земель був прозорим, зрозумілим і були враховані інтереси і пайовиків, і тих підприємства, які піднімали і піднімають цю галузь", - наголосив Сольський.

Читайте також: До 1 грудня маємо скасувати мораторій на продаж землі - Президент

Як повідомлялося, Верховна Рада 2 жовтня включила до порядку денного урядовий проєкт закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення" (№2178) та два альтернативні йому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-