Україна - Білорусь: про що домовились Зеленський і Лукашенко

Україна - Білорусь: про що домовились Зеленський і Лукашенко

Укрінформ
Білорусь є важливим торговельним партнером України, тому країни мають працювати не лише на рівні столиць, а й на рівні областей і окремих підприємств. Це дозволить збільшити товарообіг між країнами до 6-8 млрд доларів.

Про це Президент України Володимир Зеленський заявив під час Другого форуму регіонів України та Білорусі, повідомляє пресслужба глави держави.

"Очевидно, що подібний Форум слід проводити регулярно. Він зміцнює партнерство між нашими країнами в усіх сферах, і, що дуже важливо, не тільки на рівні двох столиць – Києва та Мінська, а й на рівні наших областей і окремих підприємств", – цитує пресслужба Зеленського.

Читайте також: На форумі регіонів Україна та Білорусь підписали 17 угод

Як зазначається, Президент також відзначив початок діяльності українсько-білоруської робочої групи з питань міжрегіонального і транскордонного співробітництва. "Білорусь – наш ключовий торговельний партнер. Товарообіг між нашими країнами за минулий рік перевищив 5 мільярдів доларів США. Я згоден з Олександром Григоровичем – ми можемо й повинні подолати позначку 6-8 мільярдів доларів", – наголосив Президент.

Читайте також: Лукашенко - про Україну: Світові політики не дозволять нам сильно дружити

Він також зауважив, що це завдання адресоване спільній Міжурядовій комісії з торговельно-економічної співпраці. За його словами, найближчим часом буде оновлена українська частина цієї комісії.

За інформацією пресслужби, серед пріоритетів у торговельно-економічних відносинах України та Білорусі є співпраця у паливно-енергетичному комплексі, інфраструктурних і транспортних проєктах, промисловості, виробнича кооперація, а також взаємодія в аграрно-промисловому комплексі.

Володимир Зеленський запросив білоруських інвесторів до активної співпраці.

Читайте також: Зеленський вважає, що білоруси ближчі до українців, ніж росіяни

Своєю чергою, президент Білорусі Олександр Лукашенко також висловився за нарощування взаємного товарообігу. "Ми готові вести перемовини про збільшення постачання нафтопродуктів для ваших підприємств. Вважаю, що у майбутньому треба підтримувати спільні проєкти у цій сфері", – цитує Лукашенка пресслужба.

За його словами, під час сьогоднішніх перемовин у вузькому колі були обговорені альтернативні шляхи постачання вуглеводневої сировини зі світових ринків. "Значна частина наших переговорів стосувалася цієї теми, і ми домовилися, що не просто опрацьовуватимемо варіанти, а безпосередньо діятимемо. Це цілком природно й не спрямовано проти якихось інших країн – це наша потреба. Якщо хочете – це нинішня безпека двох країн", – наголосив президент Білорусі.

Крім іншого, на думку білоруського президента, є серйозне підґрунтя для взаємовигідної співпраці України та Білорусі в енергетиці, особливо після відкриття українського ринку електроенергії, у машинобудуванні та логістичній сфері.

Читайте також: Зеленський анонсував проведення Днів Білорусі в Україні

"Географічне розташування наших країн відкриває гарні можливості для логістичної сфери. Транзитну привабливість Білорусі й України може посилити річкове судноплавство по Дніпру та Прип’яті, його інтеграція у міжнародний водний шлях Е-40", – зазначив Лукашенко.

Фото: president.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-