Існуючий контракт щодо транзиту газу продовжити неможливо - Шефчович

Існуючий контракт щодо транзиту газу продовжити неможливо - Шефчович

Оновлено
Укрінформ
Продовження існуючого контракту щодо транзиту російського газу територією України до країн ЄС неможливе, оскільки зміниться суб'єкт угоди з української сторони.

Про це заявив віцепрезидент Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми пояснили нашим російським партнерам, що з юридичної точки зору продовження терміну дії існуючої угоди не є можливим, оскільки транзитером буде нова компанія, Нафтогаз припинить бути учасником процесу з 1 січня, тому за законодавством ЄС це неможливо", - сказав Шефчович.

Читайте також: Транзит газу до ЄС: переговори у Брюсселі завершились без угоди

За його словами, переговори можна розпочати вже сьогодні, але процес сертификації згідно з нормами ЄС для нового українського транзитера - тривала процедура.

"Ми обговорили з українським міністром Олексієм Оржелем всі нагальні питання та погодили, що переговори нової компанії з Газпромом можна буде почати після завершення всіх юридичних процедур - починаючи з 1 грудня", - сказав Шефчович відповідаючи на питання журналістів, коли саме можна очікувати укладення нової угоди.

Читайте також: Газові переговори: українська сторона розповіла, про що домовились у Брюсселі

Як повідомляв Укрінформ, раніше Єврокомісія повідомляла, що укладення довгострокового контракту щодо транзиту російського газу на європейський ринок територією України відповідає стратегічним інтересам Євросоюзу.

Напередодні міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель у Києві повідомив, що українська сторона погоджується з пропозицією Єврокомісії щодо укладення такої угоди. Зокрема, йдеться про узгодження довгострокового контракту терміном у 10 років, при цьому Україна має забезпечити щорічний транзит в обсязі 60 млрд кубометрів газу щороку.

Фото: @MarosSefcovic

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-