Рада планує запровадити режим спільного транзиту з ЄС

Рада планує запровадити режим спільного транзиту з ЄС

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №9532 "Про режим спільного транзиту".

За ухвалення відповідного рішення проголосували 234 народних депутати при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Законопроект розроблено на виконання статей 76, 84 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, додатка XV до цієї Угоди в частині подальшої участі України в спільній транзитній системі відповідно до Конвенції про процедуру спільного транзиту від 20 травня 1987 року.

Крім того, завдання щодо підготовки проекту закону визначено у Плані пріоритетних дій уряду на 2019 рік, у Меморандумі про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором, ратифікованим Законом України від 8 листопада 2018 року №2613-VIII.

Ухвалення законопроекту обґрунтовується необхідністю імплементації до національного законодавства України положень Конвенції про процедуру спільного транзиту та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами.

Згідно зі статтею 15а Конвенції про процедуру спільного транзиту, будь-яка третя країна може стати Договірною стороною цієї Конвенції, якщо її запрошено депозитарієм Конвенції за рішенням Об’єднаного комітету, який відповідає за адміністрування цієї Конвенції та забезпечення її належного виконання.

Читайте також: Транзит газу через Україну є найбільш конкурентним маршрутом - Нафтогаз

Відповідно до позиції сторони ЄС для отримання запрошення до Конвенції про процедуру спільного транзиту Україна повинна довести спроможність виконувати її умови, зокрема, використовуючи в односторонньому порядку до одного року національний модуль Нової комп’ютеризованої транзитної системи, яка використовується договірними сторонами Конвенції.

Законопроектом передбачається ухвалення окремого закону "Про режим спільного транзиту", яким встановлюються основні засади організації та здійснення спільного режиму транзиту товарів через митну територію України, порядок і умови переміщення таких товарів митною територію України у спільному режимі транзиту, здійснення митних формальностей, застосування механізму гарантування сплати митного боргу, застосування спеціальних транзитних спрощень та інші особливості здійснення операцій спільного режиму транзиту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-