Укртрансгаз успішно запустив добове балансування газу - Коболєв

Укртрансгаз успішно запустив добове балансування газу - Коболєв

Укрінформ
Сьогодні АТ "Укртрансгаз" успішно запустив добове балансування газу в Україні.

Про це на брифінгу повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні вперше на ринку газу запрацював принцип добового балансування - попри шалений спротив облгазів та газзбутів запуску цієї системи. Ми та регулятор витратили дуже багато часу, щоб забезпечити заповнення цієї системи кодами кінцевих споживачів. У процесі заповнення було багато спроб маніпуляцій, надання некоректної інформації, використання цієї інформації з метою захоплення чужих промислових клієнтів", - сказав Коболєв.

За його словами, вчора група РГК передала одномоментно всю інформацію про 12 млн клієнтів у систему Укртрансгазу.

"Система змогла цю інформацію якісно "перетравити". Сервер витримав навантаження. Система працює. Завтра ми зможемо закрити перший "газовий день" - 1 березня - та відзвітуємо після завершення цього дня, як спрацювала система", - додав Коболєв.

Він також висловив переконання, що у майбутньому добове балансування допоможе більш адекватно регулювати ринок.

"У кінцевому рахунку ми зможемо підійти до верифікації бази споживачів, зокрема, населення, особливо - субсидіантів, з метою виключення "мертвих душ". Наразі такою інформацією ми не володіємо. Однак аналіз споживання клієнтів дозволить зрозуміти, які клієнти є реальними", - розповів Коболєв.

Читайте також: У Нафтогазі продовжать перемовини з урядом щодо контракту Коболєва

Як повідомлялося, запровадження добового балансування газу допоможе Україні перейти до європейської системи ціноутворення на газ, відповідно до якої ціна формується не раз на місяць, а змінюється погодинно чи навіть похвилинно. Експерти переконані, що такий підхід дозволить сформувати більш ефективний ринок та отримувати газ за нижчою ціною.

Добове балансування газу в Україні планувалося запровадити з 1 серпня минулого року, однак дату було кілька разів перенесено.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-