Нацбанк та Фонд ґарантування починають другий етап продажу заставлених активів

Нацбанк та Фонд ґарантування починають другий етап продажу заставлених активів

Укрінформ
Нацбанк спільно з Фондом ґарантування розпочинають другий етап продажу за «голландською моделлю» заставлених у НБУ прав вимоги за кредитними договорами неплатоспроможних банків.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

"Національний банк України спільно з Фондом ґарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) розпочинають другий етап продажу за «голландською моделлю» заставлених у НБУ прав вимоги за кредитними договорами неплатоспроможних банків балансовою вартістю 11,5 млрд грн, які раніше в рамках пілотного проекту з пакетного продажу активів виставлялись на торги радниками з продажу активів First Financial Network (FFN) та The Debt Exchange (DebtX)", - йдеться у повідомленні.

На першому етапі ФГВФО здійснював продаж цих активів окремими лотами у системі «ProZorro.Продажі» за «голландською моделлю», в результаті чого продано кредитів балансовою вартістю 819,6 млн грн, зазначили у прес-службі.

Наразі непродані під час першого етапу права об’єднані у пули та передані для реалізації за «голландською моделлю» компаніям ТОВ «Дебтекс Україна» (дочірня компанія DebtX) та ТОВ «Фьост Файненшіал Нетворк Юкрейн» (дочірня компанія FFN), - у межах спільного пілотного проекту НБУ та ФГВФО, який розпочав роботу ще на початку 2017 року.

Читайте також: Вперше з 2014-го жоден банк не визнаний неплатоспроможним — НБУ

Як зазначив директор Департаменту управління ризиками НБУ Ігор Будник, усі потенційні покупці від 24 вересня можуть отримати доступ до віртуальної кімнати даних ТОВ «Фьост Файненшіал Нетворк Юкрейн», у якій вже розміщена детальна інформація про пул кредитів, умови та порядок проведення електронних торгів.

«За два-три тижні очікується відкриття такої віртуальної кімнати даних компанією ТОВ «Дебтекс Україна». Сподіваємося, що другий етап торгів з продажу кредитів пулами за «голландською моделлю» виявиться успішним та дозволить реалізувати їх за ринковою вартістю», - додав Будник.

Як повідомлялося, у рамках цього пілотного проекту у вересні 2017 року на продаж було виставлено два пули – права вимоги за кредитами неплатоспроможних банків, передані у заставу НБУ. До реалізації були залучені дві компанії - ТОВ «Дебтекс Україна» та ТОВ «Фьост Файненшіал Нетворк Юкрейн». Проте торги не відбулися: за одним із пулів на участь у торгах не зареєструвався жоден учасник, за другим – надані цінові пропозиції були значно нижчими за стартову ціну. З урахуванням вищезазначеного, виконавчою дирекцією ФГВФО було прийнято рішення про реалізацію вказаних кредитів окремими лотами за «голландською моделлю». Як забезпечений кредитор НБУ погодив умови реалізації активів, переданих йому в заставу, після отримання рішення виконавчої дирекції ФГВФО.

НБУ за неповних дев’ять місяців 2018 року отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків 2,1 млрд грн, що майже вчетверо більше, ніж за аналогічний період минулого року. З них від реалізації активів за «голландською моделлю» НБУ отримав понад 373 млн грн, наголосили в Нацбанку.

Радники з продажу активів First Financial Network (FFN) і The Debt Exchange, Inc. (DebtX) надають комплекс послуг з продажу кредитів, який включає проведення due diligence кредитів, що продаються, підготовку маркетингових матеріалів, залучення потенційних покупців, створення віртуальної кімнати даних та проведення аукціону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-