На фінансовому форумі в Одесі назвали найбільш інвестпривабливі сфери в Україні

На фінансовому форумі в Одесі назвали найбільш інвестпривабливі сфери в Україні

Укрінформ
Основними галузями в Україні за інвестпривабливістю є агропромисловий комплекс, енергетика і транспортна інфраструктура.

Про це під час Ukrainian Financial Forum 2018 заявив керівний партнер інвестгрупи ICU(співорганізатор Ukrainian Financial Forum 2018, - ред.) Макар Пасенюк.

"Три основні сектори економіки, які становлять інтерес, - це АПК, енергетика та інфраструктура", - заявив експерт.

У той же час, він наголосив, що для залучення інвестицій через ці сектори державі необхідно вирішити ряд проблем.

Зокрема, ключовою проблемою в АПК є мораторій на продаж сільськогосподарських земель. За словами експерта, державі належить близько 10 млн га з 25 млн га земельних сільгоспресурсів. Продаж цих земель може залучити в економіку кошти, які можна порівняти з фінансуванням для України в рамках програми МВФ.

"Вартість усієї державної землі становить $15-20 млрд, що можно порівняти з існуючою програмою МВФ Extended Fund Facility в сумі $17,5 млрд і яка більш як удвічі перевищує нетто-резерви НБУ, що становлять $6,8 млрд доларів", - упевнений Пасенюк.

Читайте також: У Нацбанку сказали, коли держмонополії зможуть вийти на відкриті ринки

Енергетичний сектор України, на думку Пасенюка, стане привабливим після активізації розробки надр і ліквідації імпорту газу.

"Розвідані резерви на сьогодні становлять близько 600 млрд м3, що ставить Україну на третє місце в Європі після Норвегії і Нідерландів. Ліквідація імпорту газу приведе до економії витрат на загальний імпорт на $2,5 - 3 млрд, що приведе Україну до значного скорочення дефіциту поточного рахунку, який наразі знаходиться на рівні - $3,5 млрд на рік", - вважає Пасенюк. При цьому він підкреслив, що частка енергетичного сектору вже сьогодні становить близько 8% ВВП України.

Також, на думку Пасенюка, географічне розташування України робить привабливим сектор транспорту та інфраструктури, на який вже сьогодні припадає 6% ВВП. Проте, для залучення інвестицій у цей сектор необхідна модернізація зношеної і неефективної інфраструктури.

"Враховуючи географічне розташування, цей сектор є, безумовно, перспективним напрямом інвестування. Він виграє від прийняття і запуску приватно-державних партнерств і реформи Укрзалізниці. Також, щоб інвестори готові були вкладати кошти в українську інфраструктуру, потрібні прозорі ринкові механізми та рівні правила гри", - сказав Пасенюк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-