Конкурентна енергетика: Україні треба назвати кінцевих бенефіціарів - експерт

Конкурентна енергетика: Україні треба назвати кінцевих бенефіціарів - експерт

Укрінформ
В енергетичній сфері України необхідно запровадити конкурентне середовище, що можливо лише через розкриття кінцевих бенефіціарів обленерго.

Таку думку висловив старший віце-президент Центру європейського стратегічного аналізу Едвард Лукас під час виступу на Українському фінансовому форумі (Ukrainian Financial Forum) 2018, який транслював телеканал "Прямий".

"Що стосується обленерго, то необхідно мати конкурентоздатну сферу. Тому що енергетична сфера - від мережі передач до кінцевого споживача - це бізнес-модель. І бізнес-модель має бути конкурентною, в якій запроваджуються інновації, які мають стати базисом для конкуренції. І тому мені здається, що тут мають бути компанії-посередники, мені б дуже не хотілося, щоб ці компанії були дуже інтегрованими в енергосистему та побудовані на корупційних схемах", - заявив Лукас.

За його словами, конкурентність ринку можлива лише через максимальну прозорість його діяльності. Зокрема, необхідне чітке розкриття інформації щодо фінального власника компаній в енергетичній сфері. У іншому випадку, попри видимість диверсифікації, фактичний власник залишатиметься один. 

Читайте також: Глава міненерго США на переговорах у Москві виступив проти Nord Stream 2

"У вас має бути велика кількість учасників ринку, можливо картельна схема. Зараз все виглядає, як потьомкінське відокремлення енергетичної сфери і потьомкінська диверсифікація енергетичної сфери: здається, що це відбувається, але насправді цього не відбувається, оскільки власник залишається один. Тому ви маєте бути дуже прозорими щодо фінального власника, ви маєте бути дуже чіткими щодо того, хто є власником цих компаній, ця людина має бути названа, коли вона хоче отримати ліцензію. Якщо ви не називаєте кінцевого бенефіціара, то ви втрачаєте свою ліцензію і проти вас відкривається кримінальне провадження. А без цього фінансова-енергетична система просто не буде існувати", - додав Лукас.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-