Кубів назвав головне завдання економічних відносин з Туреччиною

Кубів назвав головне завдання економічних відносин з Туреччиною

Укрінформ
Учасники Міжурядової українсько-турецької комісії з торговельно-економічного співробітництва домовилися про збільшення обсягів двосторонньої торгівлі між країнами.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку за результатами проведеного в Анкарі XI засідання Міжурядової комісії з торговельно-економічного співробітництва під співголовуванням першого віце-прем'єр-міністра - міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва та міністра національної оборони Турецької Республіки Нуреттіна Джаніклі.

"Учасники засідання приділили значну увагу розширенню наявних та створенню нових можливостей для збільшення торгівлі між Україною та Туреччиною", - йдеться в повідомленні.

Як зазначив Кубів, завершення переговорного процесу щодо укладення Угоди про вільну торгівлю Україна-Туреччина на взаємовигідних умовах є одним із найважливіших спільних завдань. "Ми також приділяємо значну увагу поліпшенню інвестиційних можливостей для турецького бізнесу, який закликаємо долучатися до приватизації в Україні, а також брати активну участь у проектах в галузі інфраструктури, енергетики, сільського господарства, промисловості, а також освіти, науки та культури", - підкреслив він.

Кубів також додав, що однією з нових дуже вигідних можливостей є торговельна взаємодія Туреччина – Катар – Азербайджан – Грузія – Україна. Ця співпраця відкриє нові можливості для виробництва продукції з високою доданою вартістю, розширить транспортні потоки, зокрема, відбудеться активізація співробітництва у нафтогазовій галузі, у тому числі опрацювання питання створення українсько-катарсько-турецької робочої групи з метою вироблення механізмів і маршрутів доставки скрапленого природного газу з Катару в Україну.

Читайте також: Україна і Туреччина активізують реалізацію спільних проектів в енергетиці та авіації

Кубів зазначив, що у 2017 році Туреччина посіла третє місце серед торговельних партнерів України за обсягом українського експорту товарів (5,8% загального експорту товарів з України) та перше місце серед країн Близькосхідного регіону за обсягами товарообігу з часткою 50%. Товарообіг склав $3,78 млрд (зростання на 20,1% проти 2016 року), експорт - $2,52 млрд (зростання на 22,9% проти 2016 року), імпорт - $1,26 млрд (зростання на 14,9%), позитивне сальдо - $1,26 млрд (більше ніж в 2016 році на $305,46 млн).

"Ми продовжуємо співробітництво у сфері інвестицій та державно-приватного партнерства, IT, інновації, сільського господарства та харчової промисловості, у сферах ветеринарії, карантину та захисту рослин, промисловості, сертифікації та стандартизації", - підкреслив Кубів.

За його словами, серед позитивних аспектів розвитку українсько-турецького економічного співробітництва за останній період слід відзначити підвищення рівня турецьких інвестицій в українську економіку.

Читайте також: Туркам розповіли про перспективи українського ринку "зелених" проектів

"Туреччина є ринком у фокусі для українського експорту згідно з Експортною стратегією. Тому важливо посилювати торговельно-економічне співробітництво, контакти "бізнес до бізнесу" та збільшувати наш експорт на турецький ринок, бо він якісно змінює країну", - сказала заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - торговий представник України Наталія Микольська.

За її словами, спільна участь України і Туреччини в Регіональній конвенції Пан-Євро-Мед сприятиме посиленню торговельно-економічного співробітництва, виробничій кооперації між обома країнами та збільшенню експорту до Туреччини.

Як повідомлялося, українська-турецька міжурядова економічна комісія утворена для посилення взаєморозуміння щодо основних принципів та процедур роботи та відповідно до статті 10 Угоди про торговельно-економічне співробітництво між Урядом України та Урядом Турецької Республіки, яка укладена 4 травня 1992 року. Комісія має 7 робочих органів за напрямками співпраці: сільське господарство, туризм, чорна металургія, транспортні проекти, наука, промисловість, технології, паливно-енергетичний комплекс, державно-приватне партнерство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-