Інвесторів турбує валютне регулювання та юридичний статус власності - Бакас

Інвесторів турбує валютне регулювання та юридичний статус власності - Бакас

Укрінформ
Інституційних інвесторів, які працюють на українському ринку цінних паперів, перш за все турбує валютне регулювання та ризики, пов'язані з юридичним статусом власності.

Про це в інтерв'ю Укрінформу розповів голова правління Національного депозитарію України Міндаугас Бакас.

«В Україні є два серйозних бар'єри на шляху до приходу інвестора: перший - це валютне регулювання, і другий - це ризики, пов'язані з юридичним статусом власності. Що стосується першої проблеми, то НБУ активно просуває законопроект «Про валюту» і, на нашу думку, це дуже важливий і позитивний крок України до ліберальної моделі валютного ринку. І, як наслідок, позитивний сигнал для іноземного інвестора. Що стосується другого бар'єру - це ризики, пов'язані з юридичним статусом власності», - сказав Бакас.

Читайте також: Кубів закликав Раду ухвалити цього тижня 6 економічних законопроектів з ТОП-35

Він пояснив, що розв'язати другу проблему має допомогти законопроект № 6141 про спрощення доступу іноземних інвесторів.

«Суть у тому, що іноземний інвестор хоче інвестувати в певну країну, але йому складно приїхати сюди і відкривати рахунок. Це вимагає не тільки грошових витрат, а й забирає багато часу. Тому, коли інвестор розглядає такі можливості, він, зазвичай, використовує посередника. Під посередником маються на увазі великі глобальні банки, які працюють у всьому світі, і саме ці банки мають у країні безпосередньо рахунок та пропонують свої послуги, або ще можуть використати місцевих посередників. В Україні на даному етапі можна відкрити рахунок тільки для себе, тобто власник рахунку і є власником активів. Ми вводимо поняття «номінального власника», який дозволяє відкрити рахунок своїм клієнтам, без фізичної присутності інвестора тут. Це здається дрібницею, але це вирішує проблему власності, тому що тоді клієнт, який інвестує, вже спокійний, що його активи не будуть змішуватися з активами того посередника, на якого відкрито рахунок», - наголосив Бакас.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-