У Києві презентували конкурс для стартапів FinTech Challenge

У Києві презентували конкурс для стартапів FinTech Challenge

Укрінформ
В рамках  цього конкурсу з призовим фондом в 1.5 мільйони гривень вітчизняні стартапи матимуть змогу розробити продукт, який покращить фінансову грамотність українців. 

Про це журналісту Укрінформу розповіла заступниця керівника проекту USAID “Трансформація фінансового сектору” Юлія Вітка.

Пані Вітка стверджує, що головною ціллю Проекту є реформа фінансового сектору в Україні, зокрема розвиток електронних фінансів. Саме для цього було оголошено конкурс FinTech Challenge. За її словами це змагання для розробників та ІТ-компаній, які зможуть віднайти оригінальні рішення, що приведуть до зростання фінансової інклюзивності населення України.

“Ми прагнемо до того, щоб населення України мало змогу більше користуватися фінансовими послугами, щоб ці послуги були якісними, а взаємодія між суб'єктами фінансового ринку була більш простою, зрозумілою та ефективною. В результаті, щоб люди були задоволеними і мали змогу повернутися до установи, що надавала ці послуги”, - розповіла Юлія Вітка.

Організатори конкурсу ставлять за мету змінити портрет споживача фінансових послуг в Україні. За їхніми словами наразі він є доволі песимістичним. Кожен п’ятий українець не довіряє грошовим установам. Наші співвітчизники мають катастрофічно низький рівень фінансової грамотності, що зумовлює низький попит на фінансові послуги. За словами пані Юлії українці не вміють заощаджувати та не бажають брати кредити. Це є результатом попередньої фінансової кризи та високої вартості кредитів. Експерт каже, що очікування людей щодо фінансових послуг є досить низьким.

“Портрет вітчизняного споживача фінансових послуги приблизно такий: дещо знаю, користуюся мінімальним набором, маю картку, на яку отримую заробітну платню, користуватися в перспективі мало чим хочу, максимум — сплата комунальних послуг, зняття готівки. Українців цікавить лише те, що стосується їх особисто: медичне страхування, страхування життя, подібні речі”, - стверджує пані Вітка.

Читайте також: Громадяни можуть самостійно вираховувати інфляцію по "барометру" - МЕРТ

За словами представниці проекту USAID “Трансформація фінансового сектору” перед нашими очима має бути власний позитивний приклад Польщі. Приклад сусідньої держави наглядно демонструє, що джерелом розвитку таких технологій стає власний досвід громадян, який пов'язаний з користуванням фінансовими послугами.

“Людина має усвідомити, що навіть у випадку, якщо вона має негативний досвід користування фінансовими послугами,  це не значить, ще не слід пробувати знову. Якщо користувач буде задоволений якістю цих послуг, буде чітко бачити, скільки має заплатити за кредит, чи за депозит, банк буде швидко реагувати на його потреби, він обов'язково повернеться до такої фінансової установи. Більш того, точка зору людини про можливість користування фінансовими послугами зміниться”, - розповіла Юлія Вітка.

Умови участі в конкурсі є доволі простими. Брати участь у FinTech Challenge можуть українські компанії, або приватні підприємці. Вони повинні подати нескладний пакет документів, який складається з технічної та цінової пропозицій. Переможців конкурсу будуть визначати у трьох номінаціях: фінансова грамотність, вирішення скарг та відкрита категорія.

“Під продуктом фінансової грамотності ми розуміємо програму, наприклад чат-бот, чи додаток, яка допомагатиме українцям вчитися розпоряджатися власними грошима. Друга категорія — комунікація споживача і банку у разі виникнення проблемних питань. Маємо на увазі питання, що можуть бути вирішені шляхом консультації. Третя категорія — відкрита, тобто будь-які пропозиції розробників: від рішень з планування сімейного бюджету, до визначення рейтингу довіри банкам”, - каже представниця організатора конкурсу  FinTech Challenge.

Презентація фіналістів відбудеться 26-го квітня, а церемонія нагородження переможців - 27-го квітня 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-